Αλ. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει για μπάνια» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Αλ. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει για μπάνια»

Τους άξονες της σκληρής αντιπολιτευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης έθεσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματός του. Με τη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια», τους κάλεσε να εντείνουν την προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση, καθώς «δεν το έχουμε σκοπό να καθίσουμε στις εκλογικές μας δάφνες και να περιμένουμε να σαπίσει», ενώ όρισε ως προτεραιότητα τη «διατήρηση της ηγεμονίας και της πολιτικής πρωτοβουλίας».
Ο κ. Τσίπρας, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσέδωσε στο κόμμα του χαρακτήρα ηγετικής πολιτικής δύναμης που είναι, πλέον, σε θέση να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην αναζήτηση συμμαχιών. Παράλληλα, απέκλεισε με τα λεγόμενά του κάθε ενδεχόμενο συμβολής από κοινού με την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθούμε από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, τον ριζοσπαστισμό, την πολιτική μας, θα απογοητευθούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός, πλειοψηφικός και πρωτοπόρος στις συμμαχίες», και μίλησε για στροφή στην κοινωνία και ένταση της πορείας προς τον λαό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματός του για την τοποθέτηση του κ. Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, την οποία απέδωσε σε σκοπιμότητα της κυβέρνησης να περιορίσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σαφάρι εξαγοράς συνειδήσεων» που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960 και κατέστησε προφανή την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποθαρρύνει την αποδοχή πρότασης από τυχόν υποψηφίους, δηλώνοντας βέβαιος ότι «κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα προθυμοποιηθεί να υποδυθεί τον σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των Μνημονίων, για να δεχθεί να εκτεθεί ως υποψήφιος πρόεδρος σε αυτή την εμποροπανήγυρη». Προσδιόρισε, δε, το φθινόπωρο ως περίοδο εξελίξεων, λέγοντας ότι τότε ή θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα ή θα υπάρξει νέα κυβέρνηση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση άνοιξε η συζήτηση για τον τρόπο που θα διαχειρισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα και το πώς θα κινηθεί έναντι των ευρύτερων πολιτικών διεργασιών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Από την πλευρά της πλειοψηφίας δίδεται έμφαση στην αποκατάσταση μιας εικόνας συλλογικής λειτουργίας, χωρίς αντιφατική πολυφωνία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση της εξουσίας, θα πρέπει να κινηθεί σε πορεία μεγαλύτερης σύγκρουσης, ενώ θέτει θέμα σαφούς μετώπου απέναντι στις δυνάμεις του κέντρου.
kathimerini.gr