Λοβέρδος – Μητσοτάκης:Κόντρα μέχρι τελικής....πτώσης; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Λοβέρδος – Μητσοτάκης:Κόντρα μέχρι τελικής....πτώσης;

Δεν κάνει πίσω ο Κυριάκος στην κόντρα του με τον Λοβέρδο, τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση;

Ανυποχώρητος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανατοποθέτηση 600 από τους 1040 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ θέτοντας ουσιαστικά βέτο στην αντιπρόταση Λοβέρδου για την επαναπρόσληψη 883 εργαζομένων τις ίδια κατηγορίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι είναι έτοιμος ακόμη και για έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν δέχεται να επαναπροσληφθούν πάνω από 600 υπάλληλοι

Μόλις χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή με την οποία προβλέπεται πενθήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα των πρώτων 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ οι οποίοι κινδύνευαν να απολυθούν λόγω της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης σχετικά με τον αριθμό των επαναπροσληφθέντων και με στόχο να δοθεί μία μικρή παράταση μόλις πέντε εργασίμων ημερών προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος υπουργός Παιδείας.

Με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει τις επόμενες ώρες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επαναπροσλάβει 600 από τους 1040 διοικητικούς υπάλληλους των ΑΕΙ, φαίνεται ότι η ρήξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οριστική. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί με έξοδό του από την κυβέρνηση αφού στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά αριθμός επανατοποθετήσεων μεγαλύτερος των 600, τότε δεν θα μπορεί να σταθεί στο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερώσει και τον πρωθυπουργό για την στάση που θα ακολουθήσει μέχρι τέλους, εξηγώντας του ότι εάν κάνει πίσω τώρα, τα προβλήματα θα είναι πολλαπλασιασμό όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανησυχεί για την επίτευξη των μνημονικών στόχων για τις 15.000 απομακρύνσεις από το Δημόσιο που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενόψει και της κρίσιμης αξιολόγησης της ελληνική οικονομίας από την τρόικα το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την επαναπρόσληψη 883 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από το σύνολο των 1.040 εργαζομένων που είναι σε διαθεσιμότητα ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη επανατοποθέτηση 500 υπαλλήλων προκειμένου να εφαρμοστεί ο αρχικός σχεδιασμός για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις που πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι τα τέλη του έτους όπως προβλέπει το Μνημόνιο.Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε αρχικά να επαναπροσληφθούν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που είναι σε διαθεσιμότητα και κατόπιν πιέσεων υποχώρησε στις 883 επαναπροσλήψεις από το σύνολο των 1.040 υπαλλήλων. Ο νέος υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσου τα πανεπιστήμια με μικρότερο αριθμό εργαζομένων και έχει στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που θέλει να συμβολίσει την στροφή της κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία και στην αποκατάσταση των αδικιών.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας εκτιμούν ότι εάν τελικά αλλάξει ο σχεδιασμός για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις του υπουργείου Παιδείας τότε θα ακολουθήσουν στην συνέχεια και άλλοι υπουργοί που θα αρνηθούν την απομάκρυνση διαθεσίμων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο συνολικός σχεδιασμός αφού δεν υπάρχουν άλλες δεξαμενές απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το υπουργείο Παιδείας και μέσα στον Ιούλιο θα ακολουθήσουν οι απομακρύνσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα από άλλα υπουργεία όπως το Εθνικής Αμυνας, το Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ. Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας στην τρόικα εκτιμώντας ότι θα είναι η σκληρότερη διαπραγμάτευση από την έναρξη του Μνημονίου.

Υπενθυμίζουν δε ότι το Νοέμβριο του 2013, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μπλόκαραν την δόση που έπρεπε να λάβει η χώρα διαπιστώνοντας ότι οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον χώρο της Παιδείας ήταν κατά 82 λιγότεροι από την αρχική συμφωνία, περιγράφοντας με αυτό το παράδειγμα το περιβάλλον υπό το οποίο θα συνομιλήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.