ΚΕΡΚΥΡΑ: Διακήρυξη Επιτροπής πρωτοβουλίας για την προστασία της περιουσίας του π. Ψυχιατρείου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ: Διακήρυξη Επιτροπής πρωτοβουλίας για την προστασία της περιουσίας του π. Ψυχιατρείου

psixiatreio kerkiras-200-100
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ζούμε μια περίοδο γενικευμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Αυτή η κρίση είναι μια κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου που για λόγους διαιώνισης της κυριαρχίας του την μετατρέπει σε κρίση ανθρωπιστική,
σε κρίση εργασίας. Δύο κόσμοι, δύο συστήματα αξιών συγκρούονται. Ο κόσμος της προόδου με τον κόσμο της οπισθοδρόμησης και της βαρβαρότητας. Για τον κόσμο της υπερσυσσώρευσης των κερδών, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης δυστυχίας, του ανθρώπινου πόνου, ο πλανήτης θεωρείται ως μια τεράστια σφαίρα ανάπτυξης σχέσεων κόστους - οφέλους.
Σε αυτή τη συλλογιστική η έννοια του ανθρώπου, του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας,... είναι έννοιες μη συμβατές, εχθρικές.
Στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την κρίση και την παρουσία της τρόϊκας, πάρθηκαν 100άδες μέτρα που ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις, διέλυσαν το λεγόμενο Ε.Σ.Υ., την παιδεία, τον πολιτισμό και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού και των παιδιών του για πολλές δεκαετίες.
Αμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι: εκατομμύρια άνεργοι και ανασφάλιστοι, χιλιάδες αυτοκτονίες, εκατομμύρια χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας, χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, εκατομμύρια που ζουν σε συνθήκες οικονομικής και πολιτιστικής φτώχειας, χιλιάδες παιδιά που μπαίνουν στον εφιάλτη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών...
Από την άλλη μεριά παρατηρούμε μια τεράστια αύξηση των κερδών των κυρίαρχων τάξεων.
Αυτή η αντίθεση οξύνεται διαρκώς και δημιουργεί την αναγκαιότητα για τους κυρίαρχους οικονομικά κύκλους, λήψης μέτρων που να διασφαλίζουν την κυριαρχία τους σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Μερικά από αυτά τα μέτρα που ολοκληρώνουν την πολιτική διάλυσης της ψυχικής υγείας και τη συρρίκνωση ενός αυτόνομου τομέα ψυχικής υγείας στο επίπεδο κλινικών των γενικών νοσοκομείων είναι η πώληση των νοσοκομειακών δομών που εγκαταλείφθηκαν τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στη Πέτρα Ολύμπου.
Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την μεταβίβαση και άλλων ακινήτων και περιοχών στο ΤΑΙΠΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, μεταβιβάστηκαν προσφάτως 92στρέμματα στην περιοχή της Μπούκας στην Λευκίμμη, ο χώρος του παλαιού ψυχιατρείου Κέρκυρας και το πρώην Ξενία στην Παλαιοκαστρίτσα.
Οι νέες αυτές μεταβιβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Ε.Ε. και της ελληνικής αστικής τάξης που επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να αξιοποιήσουν συσσωρευμένα κεφάλαια προς την κατεύθυνση μιας προς όφελός τους ανάπτυξης.
Είναι η συνέχεια της προσπάθειας εκποίησης του Ερημίτη, του Ίσσου, του Καστέλλο, Των Αλυκών Λευκίμμης, του λιμανιού, του αεροδρομίου. Ο βασικός στόχος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τα μονοπώλια κα σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κερκυραίων πολιτών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικευμένης επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και προστίθενται στις μειώσεις μισθών, συντάξεων, περικοπές επιδομάτων ανεργίας, αύξηση φαρμάκων χαράτσια στα νοσοκομεία, στη λαϊκή στέγη, κ.λ.π.
Πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ δεν κρύβεται το υποκριτικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση της περιουσίας της χώρας, αλλά η πολιτική της Ε.Ε. που για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων ντόπιου και ξένου κεφαλαίου θέλει να εξαφανίσει κάθε μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, του αιγιαλού, των αρχαιολογικών χώρων.
Αυτοί που θεωρούν εαυτούς εντός συνταγματικού τόξου δεν διστάζουν να κάνουν κατ'επανάληψη κουρελόχαρτο το Σύνταγμα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, να συμπεριφέρονται ως βάνδαλοι σε χώρους και κτήρια που χαρακτηρίζονται ως ιστορικά μνημεία και να προσβάλλουν έτσι βωμούς και εστίες. Αλήθεια, τι σχέση έχει η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του κόστους -οφέλους με τον πολιτισμό, την παιδεία, τον άνθρωπο, την ιστορία και την πατρίδα ?
Ένας τέτοιος χώρος είναι και το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, ένα ιστορικό μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας και σημασίας για τους Κερκυραίου πολίτες, για τον ελληνικό λαό. Το ακίνητο αυτό, όπου από το 1838 στεγάζεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ελληνικό δημόσιο το 1887.
Το 1930 το ακίνητο αυτό συνολικού εμβαδού 17.365,67 m2 παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στο δημόσιο ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με το άρθρο 1 του 2889/2001 (ΦΕΚ 1997) περιέρχεται αυτοδικαίως στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Το 2005 περιήλθε στη Δ.Υ.Π.Ε. και από το 2012 δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 30-33 του ν. 4052/2012 το Ψ.Ν.Κ. καταργήθηκε και εντάχθηκε συνολικά στο κρατικό νοσοκομείο Κέρκυρας.
Επισημαίνουμε ότι ο χώρος αυτός, ως χώρος παιδείας και πολιτισμού στεγάζει ένα μεγάλο μέρος του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας στεγάζει τα Εξωτερικά Ιατρεία της ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κ. και διασφαλίζει την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε αυτά, χιλιάδων κερκυραίων πολιτών. Στεγάζει επίσης την Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων που παρεμβαίνει σε καταστάσεις φυσικών και τεχνιτών καταστροφών. Η Μονάδα αυτή είναι η δεύτερη στη χώρα στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. με μεγάλη ερευνητική, εκπαιδευτική και κλινική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της ΒΔ Ελλάδας, για το σύνολο της χώρας. Τέλος στεγάζει την Μονάδα Απεξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο και τυχερά παιχνίδια στην οποία απευθύνονται δεκάδες παιδιά με τις οικογένειές τους. Εδώ βρίσκεται το μουσείο του παλιού ψυχιατρείου και θα λειτουργήσει και εκθεσιακός χώρος έργων ζωγραφικής των ψυχιατρικών ασθενών της χώρας.
Στον ίδιο χώρο στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κοι.Σ.Π.Ε. που δίνουν διαχρονικά τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών να υποστηρίζονται επαγγελματικά και να επανεντάσσονται κοινωνικά στην τοπική κοινωνία.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στον ευρύτερο χώρο του ψυχιατρείου φιλοξενούνται σημαντικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες προτείνεται και προβάλλεται η υιοθέτηση ενός άλλου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα, ανθρωπιά, ελεύθερη δημιουργία και έκφραση και ποιότητα πολιτισμού. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κοινωνικών σοβαρών προβλημάτων που η κρίση των τελευταίων χρόνων οξύνει επικίνδυνα και προσδίδει σε αυτά επιδημικό χαρακτήρα.
Η επιτροπή πρωτοβουλίας που αποτελείται από εκπροσώπους της Π.Ε.ΝΟ.ΨΥ., της ΕΓΕΣΥΚ., του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ., του συλλόγου εργαζομένων του Ψ.Ν.Κ., του Ε.ΣΥ.Ν., ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, πολίτες της Κέρκυρας, παίρνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο σύνολο των θεσμικών και μη φορέων του νομού, στο ευρύ μαζικό συνδικαλιστικό, πολιτιστικό και νεολαιίστικο κίνημα με σκοπό να καλέσει σε ευρεία σύσκεψη - ανοιχτή γενική συνέλευση για την ανάληψη δράσεων ώστε να αποτραπεί η εκποίηση του ιστορικού χώρου του ψυχιατρείου της Κέρκυρας.
Επιτροπή πρωτοβουλίας
Για την ΕΓΕΣΥΚ Λευτέρης Μαρκάτης
Για την ΠΕΝΟΨΥ Μιχαλαρεάς Ηλίας
Για τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων Παναγιώτης Καλυβόπουλος
Για το Σύλλογο Εργαζομένων του ΨΝΚ Αλέκος Κυπριανός
Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής Αντώνης Γεωργόπουλος
Δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής Ζανής Χαβιάρας
Δ/ντη'ς Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΓΝΚ Νώντας Φαρμάκης
Εκπρόσωπος Ιατρών στο ΔΣ του ΓΝΚ Χρυσούλα Καντα
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του ΓΝΚ Κατερίνα Καραμανώλη
Πρόεδρος Λαοδάμαντα Κάντας Δημήτρης
Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ισσος Καποδίστριας Τάσος
Εκπρόσωπος Επιστημονικού Συλλόγου Ευγενία Σκέμπρη
Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Αγώνα Καστέλλο Γιώργος Αγιώτατος
Εκπρόσωπος ΕΣΥΝ Νίκος Πέρρος