Δικαίωση της μακράς, γόνιμης ιστορίας του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας, καθώς επίσης και του πολύχρονου «μοναχικού» αγώνα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για τη διάσωση του, αποτελεί η απόφαση διατήρησής του. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του αρμόδιου κρατικού οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Χαρουτουνιάν, που βρίσκεται στην Κέρκυρα. Ειδικότερα οι πράξεις του οργανισμού που αφορούν στη διατήρηση είναι:
1) Η υπ’ αριθμ. 4 Απόφαση της 35ης/04.04.2014 Συνεδρίασης Δ.Σ. με θέμα το οργανόγραμμα και το αντικείμενο των υπηρεσιακών μονάδων, στην οποία προβλέπεται ότι:
«7. Το Ινστιτούτο Ελαίας Κέρκυρας του συγχωνευθέντος ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. εντάσσεται, ως Τμήμα με έδρα την Κέρκυρα, στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου.» [Δηλ. στα Χανιά έχουν υπαχθεί τα ινστιτούτα/ οι σταθμοί γεωργικής έρευνας: Ηρακλείου, Αθηνών, Καλαμάτας, Κέρκυρας και Μυτιλήνης.]
Στην ίδια απόφαση προβλέπεται λειτουργία ενός «Κέντρου Δήμητρα» Κέρκυρας, υπό το «Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Περιαστικής Γεωργίας» με έδρα την Πάτρα.
2) Η υπ’ αριθμ. 14 Απόφαση της 37ης/07.05.2014 Συνεδρίασης Δ.Σ. με θέμα την προκήρυξη θέσεων ερευνητών, στην οποία προβλέπεται πρόσληψη δύο ερευνητών με αντικείμενο «Ελαιοκομία–Ποιότητα Ελαιολάδου» στα ισάριθμα τμήματα Καλαμάτας–Κέρκυρας.
Αυτή η αλλαγή πλεύσης δεν επετεύχθη από καμμία τοπική ηγεσία. Το Ινστιτούτο θεωρήθηκε «ξεγραμμένο» από καθ’ ύλην αρμόδιους άρχοντες, και ο υπουργός Ν. Δένδιας εξήγγειλε ως… χαρμόσυνο νέο, την 16η Σεπτεμβρίου 2013, την παραχώρησή του στη Χορωδία Κέρκυρας ταις πρεσβείαις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων! Ο Σύλλογος, θέτοντας με επιμονή «άκομψη» – για μια μπουρζουά αντίληψη της «πολιτικής» –, το θέμα ως «αδιαπραγμάτευτη αξίωση» για την ολότητα των Κερκυραίων (σε συναντήσεις για την «Έξυπνη Εξειδίκευση») βρήκε «απέναντι» αρμοδίους με διάθεση ηττοπαθή και ενίοτε εμπαθή… Κεφαλαιοποιούμε και συνεχίζουμε, με στόχο την έμπρακτη επαναλειτουργία, ενίσχυση, και αποκατάσταση του αυτόνομου στάτους με άρση της υπαγωγής στο ομόλογο των Χανίων,– που υπήρξε το «τέκνο» του εν Κερκύρα, αρχαιότερου Ινστιτούτου!
24corfu.com