Σκηνές εμφυλίου στο Ιράκ, σκληρές μάχες κοντά στη Βαγδάτη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Σκηνές εμφυλίου στο Ιράκ, σκληρές μάχες κοντά στη Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ, σε ένα ακόμα δείγμα της διαίρεσης που κυριαρχεί στη χώρα, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής δήλωσε στο BBC πως έχει αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ιράκ να μείνει ενωμένο μετά τα κέρδη των σουνιτών ανταρτών, και πρότεινε τη δημιουργία αυτόνομης ζώνης για τους σουνίτες.

Σκηνές εμφυλίου πολέμου βιώνει το Ιράκ, με συγκρούσεις να μαίνονται σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Βαγδάτη, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας συνεχίζουν να διευρύνουν το μέτωπο έναντι των τακτικών δυνάμεων.

Νέο κρίσιμο πεδίο μάχης είναι η πόλη της Μπακούμπα, μόλις 55 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Όπως μεταδίδουν το BBC και το πρακτορείο Bloomberg, νωρίτερα την Τρίτη οι ισλαμιστές κατόρθωσαν να καταλάβουν αρκετές συνοικίες στο δυτικό τμήμα της πόλης, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Iraqiya να μεταδίδει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν τελικά να απωθήσουν τους αντάρτες μετά από πολύωρες οδομαχίες, και με τη βοήθεια σιιτών πολιτοφυλάκων.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, τη στιγμή μάλιστα που το Associated Press μεταδίδει πως αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλακή βόρεια της Βαγδάτης και σκόττωσαν 44 σιίτες κρατούμενους.

Η επίθεση στην Μπακούμπα έρχεται μία ημέρα αφότου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ (ΙΚΙΛ) και του Λεβάντε κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, και το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εν τω μεταξύ, σε ένα ακόμα δείγμα της διαίρεσης που κυριαρχεί στη χώρα, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής δήλωσε στο BBC πως έχει αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ιράκ να μείνει ενωμένο μετά τα κέρδη των σουνιτών ανταρτών.

Εκτίμησε πως καλύτερη λύση θα ήταν οι σουνίτες του Ιράκ να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες περιοχές, επέκρινε την υπό τους σιίτες κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι για τις πολιτικές αποκλεισμού που ακολούθησε και οι οποίες έκαναν τους σουνίτες «να αισθάνονται παραμελημένοι».

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στέλνουν δύναμη έως 275 ανδρών για την προστασία της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη.

skai.gr