Γκρίνιες από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη στάση του «Ποταμιού» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Γκρίνιες από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη στάση του «Ποταμιού» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά


Γκρίνιες από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη στάση του «Ποταμιού» στον διάλογο για την Κεντροαριστερά«Ελάτε να συζητήσουμε θεσμικά για την προοδευτική Κεντροαριστερά», είπε ο εκπρόσωπος της Αγίου Κωνσταντίνου - «Η ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει με ηλιακά και χρονικά κριτήρια», τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης που εκπροσώπησε την Χαριλάου Τρικούπη

Κάλεσμα προς «Το Ποτάμι» να συμμετάσχει σε θεσμική βάση στον διάλογο για την Κεντροαριστερά απηύθυνε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο χαιρετισμό του προς το ιδρυτικό συνέδριο του νεοσύστατου κόμματος, στο οποίο έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου. 

«Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο προκάτοχος του στη θέση του γραμματέα Σπύρος Λυκούδης, οι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Νίκη Φούντα, καθώς οι προσφάτως αποστασιοποιηθέντες από τη ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου. 

«Η συμμετοχή και του Ποταμιού θα συμβάλει στο να εξασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου», συνέχισε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας την ανάγκη «να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι του διαλόγου» για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε, μάλιστα, από τους επιτελείς του «Ποταμιού» να επανεξετάσουν τη στάση τους και να συμμετάσχουν σε ένα θεσμικό διάλογο. «Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι τα κόμματα παρά τις αδυναμίες τους είναι πυλώνες της δημοκρατίας. Άλλωστε και το Ποτάμι γίνεται κόμμα. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο του διαλόγου να μη συζητάμε με κόμματα, αλλά μόνο με πρόσωπα. Ούτε γίνεται πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν. Εξάλλου σε λίγα χρόνια και όσοι ασχολούνται σήμερα για πρώτη φορά με κόμματα θα έχουν κομματικό παρελθόν», κατέληξε.

Αποστασιοποιημένος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
Πιο αποστασιοποιημένος, πάντως, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, o οποίος, μαζί με τη νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, εκπροσώπησε τη Χαριλάου Τρικούπη στο συνέδριο και υπήρξε μάλλον επικριτικός προς τις επιλογές και τις πολιτικές προσεγγίσεις του «Ποταμιού». 

«Χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στον χαιρετισμό του. Συμπλήρωσε, όμως, μάλλον δηκτικά, ότι «μια τέτοια πρόταση δεν θα προκύψει ούτε μέσα από την ενοχοποίηση της μεταπολίτευσης», «ούτε βέβαια μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια, που παρουσιάζουν κάθε παλιό ως ξεπερασμένο και κάθε νέο ως προοδευτικό», «ούτε μέσα από συζητήσεις κορυφής για την Κεντροαριστερά που εστιάζουν περισσότερο σε πρόσωπα και φιλοδοξίες και λιγότερο σε πολιτικές».

Κατά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, «η ανανέωση που χρειάζεται ο Σοσιαλδημοκρατικός χώρος δεν μπορεί να έχει απλά ηλιακά και χρονικά περιθώρια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ακόμη κι αν σήμερα η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς έχει αποκτήσει διαφορετικό περιεχόμενο εξακολουθεί να υπάρχει». 

Α. Παπαμίκος: Είμαστε στην ίδια όχθη
Στην ανάγκη να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις και να μιλήσουν για ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένο πλάνο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμίκος που μετέφερε στο συνέδριο τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά. 

«Μπορούμε και οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα πάνω στη βάση της κοινής λογικής», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαμίκος. «Ανήκουμε, αν θέλετε να σας το πω όπως το νιώθω, στην ίδια όχθη του ποταμιού, σε αυτή την όχθη των μεταρρυθμίσεων και των ριζοσπαστικών αλλαγών, της κοινωνικής Δικαιοσύνης και της δίκαιης Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ανθρώπων της παραγωγής, της δυναμικής μεσαίας τάξης και της δημιουργίας», συμπλήρωσε.
protothema.gr