Γιατί δεν μπορεί να περάσει η πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Γιατί δεν μπορεί να περάσει η πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ

Γιατί δεν μπορεί να περάσει η πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗΠολιτικές ζυμώσεις στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ενεργοποιεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις δίχως όμως θεσμική αξία μπορεί να προκαλέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα προκειμένου να «ξηλωθεί» το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ καθώς ακόμα και αν συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές βουλευτών για να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θεωρείται απίθανο – με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων – να πάρει η πρόταση 180 θετικές ψήφους.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως γνωρίζουν μαθηματικά και άρα την κοινοβουλευτική δύναμη που μπορούν να συγκεντρώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εξηγούν πως η πρότασή τους στοχεύει στο να γίνει μια εξαντλητική τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποδείξουν  -όπως υποστηρίζουν- την εθνική ανάγκη να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα έχει ήδη ενεργοποιήσει ζυμώσεις στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης οι οποίες ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως «μαγιά» για την κρίσιμη συζήτηση που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέτει το δικό του πλαίσιο για την συζήτηση του δημοψηφίσματος. Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του Περισσού σημείωναν μάλιστα ότι το κάθε κόμμα μπορεί να κατεβάσει την δική του πρόταση προκειμένου ο να διαφανεί αν υπάρχουν κοινά σημεία και αν – κατ’ επέκταση – μπορούν να συγκεντρώσουν σε πρώτη φάση τις 120 υπογραφές βουλευτών.

Εκτός, αυτών  ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρις Μουτσινάς ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι συμφωνούν και με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Συζήτηση από τον Οκτώβριο

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί άμεσα να γίνει καμία κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς πιθανή συζήτηση περί δημοψηφίσματος απαιτεί Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια θα επαναλειτουργήσει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Εκτός αυτού, η πρόταση δεν αποσκοπεί στο «μπλοκάρισμα» της ψήφισης του νομοσχεδίου – όπως είχε γίνει με την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ – καθώς δημοψήφισμα προβλέπεται για ψηφισμένο νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του αρ. 44 του Συντάγματος, δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα  νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από 180 βουλευτές (3/5 Ολομέλειας) μετά από πρόταση που θα καταθέσουν 120 βουλευτές (2/5 Ολομέλειας).

Υπό αυτά τα δεδομένα σε πρώτη φάση πρέπει να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει 49 επιπλέον βουλευτές πέραν των 71 που διαθέτει η δική του ΚΟ.

Οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ διαθέτουν συνολικά 25. Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών ο κ. Μουτσινάς τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι μεταφέρει την άποψη όλης της ετερόκλητης ΚΟ των 17 βουλευτών. Σε αυτή άλλωστε εξακολουθούν να ανήκουν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο κ. Χρήστος Αηδόνης. Επίσης, με ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Το νούμερο πάντως των «120» δεν φαντάζει απαγορευτικό, ιδίως μετά την αποδοχή – υπό όρους – της πρότασης από το ΚΚΕ.

Αδύνατο, ωστόσο φαντάζει το σενάριο να συγκεντρωθούν οι 180 θετικές ψήφοι στην Ολομέλεια καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την στήριξη βουλευτών της συγκυβέρνησης. Από την άλλη όμως δεν είναι λίγοι όσοι σημειώνουν ότι θα είχε ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει με προσωπικό πολιτικό κόστος την ιδέα των δημοψηφισμάτων.
protothema.gr