Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά στην Κέρκυρα το Διεθνές Σεμινάριο Όμποε, από 29 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2014. Δεκαπέντε φοιτητές από έντεκα διαφορετικές χώρες (Αυστραλία, Ταιβάν, Γερμανία, Ρωσία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Κίνα, Αρμενία) συναντήθηκαν στην Κέρκυρα, με αφορμή τις σπουδές τους στο όμποε, και απόλαυσαν την ομορφιά και τη φιλοξενία της πόλης μας.
Το φετινό σεμινάριο εγκαινίασε μια νέα συνεργασία με την Φιλαρμονική Καποδίστριας, στο κτίριο της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.Σ. και του αρχιμουσικού κ. Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Ο διακεκριμένος κερκυραίος ομποΐστας κ. Σπύρος Κοντός μαζί με τον δάσκαλό του τον διάσημο Ελβετό σολίστ και καθηγητή prof. Thomas Indermühle, δίδαξαν εντατικά επί έξι μέρες τους σπουδαστές σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα όμποε, με επίκεντρο την τεχνική αρτιότητα, την εμπέδωση των μουσικών στυλ και τα έργα του ρεπερτορίου του όμποε.
Την Παρασκευή 4 Ιουλίου δόθηκε μια συναυλία από τους καθηγητές και τους μαθητές του σεμιναρίου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, με την στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας και του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Πέτρου Γάλλια. Στην συναυλία παρουσιάστηκαν έργα για σύνολα όμποε σε πρωτότυπη γραφή των συνθετών Muller, Boismoirtier, Vaughan-Williams και το έργο Reflections I του σημαντικού έλληνα της Αμερικής κ. Ντίνου Κωνσταντινίδη. Σολίστ ήταν η εξαιρετική σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, γνωστή από τις ερμηνείες της στην Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο του Κωνσταντινίδη, που είναι γεννημένος το 1929 και ζει στην Λουϊζιάνα των ΗΠΑ όπου διδάσκει στο τοπικό κρατικό πανεπιστήμιο, είναι γραμμένο το 1982 σε πρωτότυπο συνδυασμό οργάνων (φωνή, όμποε, όμποε ντ’αμόρε, αγγλικό κόρνο), ίσως μοναδικό στην αξιοποίηση όλων των μελών της οικογένειας των όμποε. Τον Φεβρουάριο δόθηκε στην Αθήνα η ελληνική πρεμιέρα του έργου από τον κ. Κοντό και την κ. Μπόγρη, ενώ τον Μάρτιο παρουσιάστηκε στο Μεξικό από τον κ. Indermühle.
Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης του Διεθνούς Σεμιναρίου Όμποε της Κέρκυρας είναι ότι οι συμμετοχές προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό, και κυρίως από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, γεγονός που προσφέρει την δυνατότητα διεθνούς αντίληψης στους συμμετέχοντες, αλλά και διεθνούς προβολής της Κέρκυρας ως προορισμός μουσικής εκπαίδευσης, αλλά και τουριστικός. Οι σπουδαστές διαπιστώνουν ότι έρχονται σε έναν τόπο με έντονη μουσική δραστηριότητα, που δικαιολογεί το εγχείρημα μιας τέτοιας διοργάνωσης αλλά και το υποστηρίζει, όπως για παράδειγμα η φιλοξενία της Φιλαρμονικής Καποδίστριας. Το σεμινάριο έχει πετύχει τον στόχο του να αξιοποιήσει και να προβάλει το φυσικό και καλλιτεχνικό πλεονέκτημα της Κέρκυρας, εντάσσοντας σε αυτό μια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, μοναδική στο είδος της για την Ελλάδα, έχοντας ως βάση στρατηγικές συνεργασίες με τοπικούς φορείς, με σεβασμό και αλληλοϋποστήριξη.
Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://oboecoursecorfu.wordpress.com