Σχεδόν εξαπλασιάστηκε φέτος το ποσοστό των μαθητών της Α΄ Λυκείου που «έμεινε» σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε βασικά μαθήματα (Άλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) και παραπέμπεται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΟΛΜΕ, το ποσοστό απόρριψης φθάνει κατά μέσο όρο το 23,3% έναντι 4,2% πέρυσι, ενώ σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές της χώρας η σχολική απόρριψη ήταν τουλάχιστον διπλάσια από τον μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά μετεξεταστέων καταγράφηκαν σε Ζάκυνθο (46,4%), Ξάνθη (40,9%) και Ρέθυμνο (38,2%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Α΄ Θεσσαλονίκης (13%), Λέσβο (13,3%) και Τρίκαλα (14,8%).
Εν τω μεταξύ, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία θα βελτιωθεί ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μετεξεταστέων. Βέβαια, η αλλαγή αυτή δημιουργεί αναστάτωση στα σχολεία, καθώς θα πρέπει να κάνουν έως και σήμερα -καθώς λήγει το σχολικό έτος- το νέο υπολογισμό της βαθμολογίας. Σε περίπτωση απροόπτου η μεταβολή μπορεί να γίνει μέχρι τις 14 Ιουλίου.
Πάντως, όπως ανέφερε χθες στην Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος, η επιμέρους αποτυχία πέρυσι σε διάφορα μαθήματα ήταν μεγαλύτερη της φετινής. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, στα Αρχαία Ελληνικά φέτος το 31% των γραπτών ήταν κάτω από τη βάση έναντι 36% πέρυσι, στη Λογοτεχνία φέτος ήταν 10% και πέρυσι 16%, στη Νέα Ελληνική Γλώσσα φέτος 14% και πέρυσι 16%, στην Άλγεβρα 48% και 57% αντίστοιχα, στη Γεωμετρία 47% και 56% αντίστοιχα, στη Φυσική φέτος 50% και 56%, στη Χημεία 48% και 53%, στη Βιολογία 41% και 34%, ενώ στην Ιστορία 37% φέτος και 38% πέρυσι.
imerisia.gr