OTE - Vodafone: Ξέσπασε πόλεμος για τους συνδρομητές της Nova - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

OTE - Vodafone: Ξέσπασε πόλεμος για τους συνδρομητές της Nova

Πόλεμο ανάμεσα στη Βόννη και στο Λονδίνο, έδρες των Deutsche Telecom και Vodafone αντίστοιχα, σηματοδοτεί η χθεσινή κατάθεση από την πλευρά του ΟΤΕ μη δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση της συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης Nova από τη Forthnet. Η προσφορά του ΟΤΕ αφορά μόνο τη Nova και είναι εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της υπό εξαγοράν δραστηριότητας.
Μάλιστα η διοίκηση της Forthnet έχει κληθεί από τον ΟΤΕ να απαντήσει έως τη Δευτέρα 14 Ιουλίου εάν θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά ή όχι.
Ομως ακόμη και αν η πρόταση του ΟΤΕ γίνει αποδεκτή, όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές, τον τελικό λόγο για την έγκριση της συμφωνίας θα έχουν οι Αρχές Ανταγωνισμού (ελληνική και ευρωπαϊκή), καθώς μέσω της εξαγοράς «θα προκύψει ισχυρό μονοπώλιο» στον χώρο της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης. Πρόκειται για μια αγορά σε άνοδο, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, και ενδεχόμενη δημιουργία μονοπωλίου θα ξεσηκώσει τη μισή αγορά.
Πάντως, πηγές του ΟΤΕ υποστηρίζουν ότι αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί αφού η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα ανοιχτή και ο ανταγωνισμός προέρχεται και από τα κανάλια ελεύθερης μετάδοσης, την τηλεόραση μέσω Διαδικτύου και τις online πλατφόρμες παροχής περιεχομένου.
Στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ανέφεραν χθες με νόημα ότι «το διάστημα έως τις 14 Ιουλίου είναι μεγάλο», προεξοφλώντας ότι σύντομα η Vodafone με τη Wind, που ήδη κατέχουν μαζί σχεδόν το 40% των μετοχών της Forthnet, «θα δώσουν τη δική τους... απάντηση στην πρόταση του ΟΤΕ». Οι δύο εταιρείες φέρονται να εμμένουν στον σχεδιασμό τους να προωθήσουν από κοινού ενέργειες με κύριο στόχο την εξαγορά ολόκληρης της Forthnet.
Ο ΟΤΕ από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε προσφορά για τη Nova, καθώς «δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς όφελος των καταναλωτών». Επίσης ο ΟΤΕ «εκτιμά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνάδει με τη στρατηγική του Ομίλου, ενώ σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών». Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays, ενώ η προσφορά του για τη Nova έχει συνυπολογίσει τον δανεισμό της, που ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ, και μια αποτίμηση της εταιρείας που φτάνει τα 75 εκατομμύρια.


Οι μνηστήρες της Forthnet. Το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για τη Forthnet χρονολογείται από διετίας, ωστόσο πέρυσι το καλοκαίρι μπήκε στη μετοχική της σύνθεση η Wind με 27%, ενώ στη συνέχεια αύξησε το ποσοστό της σε 33%. Στο τέλος του 2013 η Forthnet προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στη διάρκεια της οποίας μπήκε στη μετοχική της σύνθεση και η Vodafone, με ποσοστό περίπου 7%.
Οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχώρησαν πρόσφατα στη σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στην αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) που κατέχει το 44% της Forthnet. Βάσει της συμφωνίας, Vodafone και Wind θα ελέγχουν η καθεμία περίπου το 20% των μετοχών της Forthnet.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο μελλοντικής μετοχικής σύμπραξης ανάμεσα στη Vodafone και στη Wind (κάτι που άλλωστε είχε επιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν), με τη Forthnet, τη Nova και την Hellas On Line στον απόλυτο έλεγχό τους, θα δημιουργούσε αυτομάτως έναν δεύτερο πανίσχυρο «ΟΤΕ» στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.
Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε τον όμιλο Deutsche Telecom - ΟΤΕ να εμπλακεί στην υπόθεση της Forthnet, καταθέτοντας προσφορά για τη Nova. Ουσιαστικά ο ΟΤΕ αποκτώντας τη Nova θα γίνει ο μοναδικός παίκτης στη συνδρομητική τηλεόραση, αφήνοντας για τους ανταγωνιστές του μόνο το κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Πάντως όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση των Αράβων της ΕΙΤ, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αποσχιστεί τελικά η δραστηριότητα της τηλεόρασης από τη Forthnet. Ωστόσο πρόκειται για δύσκολη απόφαση, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση Vodafone και Wind θεωρούν ότι με το 40% που ελέγχουν συνολικά οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν ερήμην τους.