Θρήνος για τους δύο νεκρούς της ομηρίας στο Σίδνεϊ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Θρήνος για τους δύο νεκρούς της ομηρίας στο Σίδνεϊ

Σαν ήρωες έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των άλλων τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στη μνήμη τους οι δύο όμηροι που έχασαν τη ζωή τους χθες στην ομηρία που κατέληξε σε μακελειό σε καφετέρια του Σϊδνεϊ.

Θρήνος για τους δύο νεκρούς της ομηρίας στο Σίδνεϊ
Ο Τόρι Τζόνσον, 34 ετών, ο διευθυντής του Lindt Chocolat Cafe και η Κατρίνα Ντόσον, η 38 χρονη δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών, σκοτώθηκαν την ώρα που η αστυνομία ξεκινούσε την επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια της τελετής στον καθεδρικό ναό Σεντ Μέρι, κοντά στον τόπο του δράματος στο κέντρο του Σίδνεϊ ο αρχιεπίσκοπος Αντονι Φίσερ μίλησε για την "ραγισμένη καρδιά" της πόλης.
«Εκμεταλλευόμενος όπως φαίνεται μία ευκαιρία, ο Τόρι Τζόνσον άρπαξε το όπλο του ενόπλου», αλλά , κατά τραγικό τρόπο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Αυτό επέσπευσε την επέμβαση της αστυνομίας και τελικά την απελευθέρωση των περισσοτέρων ομήρων», είπε.
«Φαίνεται επίσης ότι η Καντρίνα Ντόσον προσπαθούσε να προστατεύσει την έγκυο φίλη της. Αυτοί οι ήρωες ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να ζήσουν», είπε ο αρχιεπίσκοπος.
Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πάλη ανάμεσα στον δράστη και τον Τόρι Τζόνσον, ανακοινώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θρήνος για τους δύο νεκρούς της ομηρίας στο Σίδνεϊ
Οσον αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, ένας αστυνομικός που χτυπήθηκε από σφαίρες στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της επέμβασης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ άλλοι τρεις τραυματίες είναι σε σταθερή κατάσταση. Δύο από τους ομήρους που ήταν έγκυες δεν τραυματίστηκαν ωστόσο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την αστυνομία της Ν.Νότιας Ουαλίας.
Ποια ήταν τα δύο θύματα
Στον τόπο της τραγωδίας πολλοί ήταν οι Αυστραλοί που πέρασαν για να αφήσουν λίγα λουλούδια για τα δύο θύματα της τραγωδίας, ενώ οι σημαίες στη Νέα Νότια Ουαλία κυματίζουν μεσίστιες.
Θρήνος για τους δύο νεκρούς της ομηρίας στο Σίδνεϊ
Η Κατρίνα Ντόσον έπινε τον πρωινό καφέ της με έναν συνάδελφό της στο Lindt Chocolate Cafe του Σίδνεϊ, κοντά στο δικηγορικό γραφείο, όπου εργαζόταν, όταν ο εφιάλτης ξεκίνησε.
Η 38χρονη μητέρα τριών παιδιών ήταν ανάμεσα στα 17 άτομα που κρατούσε ομήρους ο ένοπλος με την εξτρεμιστική δράση. Η ομηρία διήρκεσε 16 ώρες πριν η αστυνομία κάνει έφοδο και από τα πυρά πέσει νεκρός ο δράστης, η Ντόσον, αλλά και ένας ακόμη όμηρος, ο Τόρι Τζόνσον, διευθυντής του καφέ.
Με την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, δεκάδες απλοί πολίτες, αλλά και όσοι από τους ομήρους κατάφεραν να διαφύγουν άρχισαν να αποτίουν φόρο τιμής στα δύο θύματα του αιματηρού περιστατικού, αφήνοντας λίγα λουλούδια στο δρόμο που βρίσκεται η καφετέρια.
«Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπέρντ τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία»
Σημειώνεται ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την καφετέρια.
Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη καιν τους άλλους ομήρους και την βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.
Ερευνα για τα κίνητρα του δράστη
Την έρευνα -συνήθης πρακτική όταν η αστυνομία εμπλέκεται σε θανατηφόρο περιστατικό- ανέλαβε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Νέας Νότιας Ουαλίας και ίσως διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάθριν Μπερν δεν ανέφερε αν ο Μονίς πυροβόλησε τους ομήρους ο ίδιος, ούτε επιβεβαίωσε αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο ιδιοκτήτης του καφέ Τόρι Τζόνσον πυροβολήθηκε σε συμπλοκή με τον ένοπλο.
Ερωτηθείσα, αν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο, επειδή κάτι είδαν ή άκουσαν μέσα από την καφετέρια, η Μπερν περιορίστηκε να πει ότι «ακούστηκαν πυροβολισμοί και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσης δράσης». Πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό να μην πω πολλά για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών την ώρα που η έρευνα είναι σε εξέλιξη». Ωστόσο, τόνισε ότι «ο καθένας από τους ομήρους έδρασε με θάρρος».
Διαταραγμένος και εξτρεμιστής ο δράστης
«Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον Ιρανό πρόσφυγα με το ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρίας με την τραγική κατάληξη στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ.
«Ήταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλούνταν η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.
Επίσης, και τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης ονομαζόταν Μαν Χάρον Μονίς, ήταν αυτόκλητος "σεΐχης", ιρανικής καταγωγής με βεβαρυμένο ποιινικό μητρώο, διανοητικά διαταραγμένος και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό», σύμφωνα με τις Αρχές.
Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί.
Ο δράστης γνωστός και ως «Σεΐχης Χαρόν», είπε ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλούταν «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης».
Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.
Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία.« Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου» είπε ο ομογενής δικηγόρος του.
Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο.
Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.
Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ο ένοπλος Μονίς κρατούσε ομήρους επί 16 ώρες είναι ο διευθυντής της Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το χρονικό της 16ωρης ομηρίας
Δευτέρα 09:45 (τοπική ώρα): Η αστυνομία καλείται έξω από τοLindt Chocolat Cafe στο Μάρτιν Πλέις του Σίδνεϊ μία πολυσύχναστη πλατεία στην καρδιά της πόλης. Οι πρώτες αναφορές για ληστεία ανατρέπονται.
10:09: Πλάνα από την αυστραλιανή τηλεόραση δείχνουν ομήρους να κρατούν ένα ισλαμικό μαύρο πανό στο παράθυρο, ενώ φαίνεται και ο δράστης που φορά μπαντάνα.
12:30: Η αστυνομία περικυκλωνει την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ απευθύνει διάγγελμα δεσμευόμενος για απάντηση της αστυνομίας στο «βαθιά ανησυχητικό αυτό γεγονός».
16:00-17:00: Τρεις άνδρες και στη συνέχεια δύο γυναίκες δραπετεύουν, βγαίνοντας με ασφάλεια από την έξοδο κινδύνου της καφετέριας.
18:30: Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον ένοπλο.
02:10 (ξημερώματα Τρίτης - τοπική ώρα): Δραπετεύουν μερικοί ακόμη όμηροι και οι κομάντο της αστυνομίας κάνουν έφοδο στο καφέ.
02:48: Η αστυνομία κηρύσσει επισήμως το τέλος της ομηρίας. Στη συνέχεια ανακοινώνεται ο θάνατος τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη. ethnos.gr