Με ειρωνείες απάντησε στην αγωνία των δημάρχων, που έχουν «βουλιάξει» από μετανάστες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - Τους τα «έψαλε» κι ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας
Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρή Δρίτσα. Επί τάπητος τέθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, το λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών, αλλά κι ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος έχει κληθεί να αντεπεξέλθει στη συνεχή έλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων.
Όλοι οι δήμαρχοι τόνισαν πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό, όμως, σημείωσαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στρατηγική και συντονισμός, γιατί το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω. Η πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη, υπογράμμισε πως πολλές φορές το κράτος ήταν απόν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις χωρίς να λάβουν καμία απολύτως βοήθεια ή ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Τα αίματα, εντούτοις, στη συνεδρίαση «άναψαν», όταν ο λόγος εδόθη στον δήμαρχο της Κω, Γεώργιο Κυρίτση.
«Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ένα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης, ερχόμενος, εν συνεχεία, σε αντιπαράθεση με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Οι κατηγορίες του κ. Κυρίτση για σκόπιμους και λάθος χειρισμούς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών με τον δήμαρχο Κω να λέει πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα.
«Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης», ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε σε έντονους τόνους τα εξής: «Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά».
Η αντιπαράθεση, ωστόσο, δεν έληξε εκεί, αλλά συνεχίστηκε, όταν έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των δημάρχων, ο λόγος εδόθη εκ νέου στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μαζί με τον κ. Δρίτσα τα «έψαλαν» στους δημάρχους, λέγοντας σε έναν εξ αυτών πως «αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα»!
Πιο αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός, στη δεύτερη τοποθέτησή της κι έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», της απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κυρίτσης ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης.
Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»
Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»
Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»
Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»
Η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Συνεχίζοντας τη δεύτερη τοποθέτησή της η κυρία Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Βάλαμε το "μεταναστευτικής πολιτικής" αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω ένα και στη Μύκονο».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος υπερασπιζόμενος την κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».
Από τα πυρά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, πάντως, δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων κι απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του είπε πως «όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα». «Όταν μαζεύτηκαν 6.000, γιατί έκλεισαν τα Σκόπια τα σύνορά τους και τελικά έφυγαν, άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο», σχολίασε, ακόμη, σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο Δήμος του, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν όρια παράνομου και το υπουργείο πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος».
«Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια», κατήγγειλε, επίσης, ο κ. Γκουντενούδης, κατηγορώντας την κυρία Χριστοδουλοπούλου, όταν η υπουργός έλαβε εκ νέου το λόγο, ότι «θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε».
«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός. Προς το τέλος της ομιλίας της, μάλιστα, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».
Και πάλι, εντούτοις, η ένταση δεν έληξε εκεί, καθότι πολλοί δήμαρχοι συνέχισαν να αντιδρούν και να τα «ψάλλουν» κι εκείνοι στους υπουργούς, με τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση, αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης που αποτελείτο από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και δημάρχους από νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους της χώρας, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργεί στους νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους, που αποτελούν χώρους πρώτης υποδοχής, η μεγάλη εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών κι επανέλαβε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη κι ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία. protothema.gr