Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με το «τετράγωνο» Τσίπρα, Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, Μεϊμαράκη να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι προμηνύοντας έναν θερμό Σεπτέμβρη.
Σε ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» των καταλόγων του αναμένεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της επιτροπής ψηφοδελτίων το ερχόμενο διάστημα. O πρωθυπουργός έχει πλέον «λυμένα τα χέρια» προκειμένου να εντάξει στο κόμμα και πρόσωπα που είχαν «κοπεί» τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των αντιδράσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Σε ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» των καταλόγων του αναμένεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της επιτροπής ψηφοδελτίων το ερχόμενο διάστημα. O πρωθυπουργός έχει πλέον «λυμένα τα χέρια» προκειμένου να εντάξει στο κόμμα και πρόσωπα που είχαν «κοπεί» τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των αντιδράσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η διεύρυνση προς το χώρο της κεντροαριστεράς θεωρείται δεδομένη και τα ονόματα των Φώτη Κουβέλη και Μάρκου Μπόλαρη, χωρίς να επιβεβαιώνονται ακόμα από κυβερνητικές ή κομματικές πηγές, φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι.
Δεν αποκλείεται και αρκετοί από τους σημερινούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς (Κατρούγκαλος, Μάρδας, Κοτζιάς, Σπίρτζης, Νικολούδης) να μπουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσουν το προφίλ του κόμματος και να σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση. Μικρές αλλαγές αναμένονται και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με ενδεχόμενες μετακινήσεις υποψηφίων προς τις περιφέρειες.
Στην Κουμουνδούρου κοιτούν προσεκτικά και τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τα κενά που άφησε το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Υπάρχουν περιπτώσεις πρωτοκλασάτων βουλευτών με «άριστες επιδόσεις» στις περιφέρειές τους (Κωνσταντοπούλου, Λεουτσάκος, Στρατούλης, Ήσυχος, Πετράκος, Σταθάς, Λαπαβίτσας, Αμανατίδου κ.α) που πρέπει να καλυφθούν χωρίς να χαθεί καθόλου έδαφος.
Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι η λίστα να στελεχωθεί από πρόσωπα ευρείας αποδοχής, από κοινωνικούς χώρους, όσο το δυνατόν άφθαρτα, με θετικό πρόσημο.
Η προεκλογική καμπάνια
Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, λόγω της αυξημένης δημοφιλίας του, αναμένεται να στηριχθεί η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη να τον πλαισιώνουν.
Όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη, η καθαρή εντολή, η ισχυρή κυβέρνηση και η συμπόρευση με την κοινωνία αναμένεται να είναι το τρίπτυχο που θα στοχεύσει η Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν όλα τα νέα δεδομένα και καταρτίζουν ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι βασισμένο στη συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα μεγάλη βάση δίνουν και στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κοινωνικό προφίλ του κόμματος.
Η επιθετική τακτική προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Λαϊκή Ενότητα θα ενταθεί όλο το επόμενο διάστημα με βασικό επιχείρημα, πως η πορεία της χώρας κινδύνεψε και ανεκόπη από την επιλογή των εκλογών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών να ξεκινήσει τις περιοδείες του τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό που έχει γίνει θα επισκεφτεί, όπως κάθε χρόνο και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών»
Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να τεθεί και το θέμα των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών» στη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και στα προαπαιτούμενα.
Δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Κουμουνδούρου να υπάρξει από την πλευρά τους, ως προϋπόθεση επανένταξής τους στις λίστες του κόμματος, μια ισχυρή δήλωση στήριξης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεγαλύτερη μερίδα των στελεχών φέρεται να είναι υπέρ του να συμπεριληφθούν και πάλι στη λίστα.
Αναμένεται εκτός από την στελέχωση των επιτροπών της προεκλογικής περιόδου να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παρουσία και των βουλευτών του κόμματος.
Οι συμμαχίες της Λαϊκής Ενότητας
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου, που επιθυμεί να δημιουργήσει. έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δίνοντας τα χέρια με τον επί σειρά ετών σύντροφό του από το ΚΚΕ Αλέκο Αλαβάνο.
Οι λεπτομέρειες της συμπόρευσης της Λαϊκής Ενότητας με το Σχέδιο Β, που αφορούν τα ψηφοδέλτια και τη θέση που θα κατέχει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεν έγιναν ακόμα γνωστές.
Μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε αναμένεται να έχει και νέες επαφές για τις συμμαχίες που θα προωθήσει ενόψει των εκλογών, με τις συζητήσεις να είναι συνεχείς ακόμα και με τάσεις προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΚΟΕ και η ΔΕΑ, αλλά ασφαλώς και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το βλέμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από σήμερα είναι στραμμένο στην διερευνητική εντολή που θα λάβει, την οποία θα εξαντλήσει συναντώντας πέρα από τα πολιτικά κόμμα έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών φορέων.
Η επιτροπή οικονομικού προγράμματος ή τεκμηρίωσης έχει ήδη καταρτιστεί μεταξύ άλλων από τους Κώστα Λαπαβίτσα, Γιάννη Τόλιο και Στάθη Κουβελάκη, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος και η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Λαϊκή Ενότητα μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταματήσει να συνεδριάζει στο δεύτερο όροφο της Βουλής, καθώς ακόμα και σήμερα δεν αποκλείεται να έχει κλείσει τα δικά της γραφεία στην περιοχή της πλατείας Κάνιγγος.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)