Τίποτα άσεμνο, τίποτα προκλητικό δεν φαίνεται - τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως - στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Τραβηγμένη τρεις μέρες μετά τη γέννηση ενός μωρού με καισαρική, η ασπρόμαυρη φωτογραφία εικονίζει το νεογέννητο στα πόδια της μητέρας του, ακριβώς κάτω από την καισαρική τομή που του χάρισε τη ζωή.
Δημιουργός της εικόνας είναι η φωτογράφος Ελεν Άλερ, μία 29χρονη Βρετανίδα, η οποία μάλιστα συνοδεύει τη φωτογραφία, την οποία ανέβασε στις 11 Αυγούστου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ένα σύντομο κείμενο όπου εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους το έκανε.
Η φωτογραφία έκανε πάταγο. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες την έχουν δει 11,5 εκατομμύρια χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως ενθουσιασμός κατέληξε σε έναν ζωηρό διάλογο: Πρέπει ή όχι να δημοσιεύονται τέτοιου είδους φωτογραφίες;
Η ίδια η Άλερ εξηγεί ότι παρακολουθούσε τη μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, κατά την οποία της είχε εκμυστηρευθεί ότι και μόνο στη σκέψη της καισαρικής τρομοκρατούνταν. Όταν ήρθε η ώρα, έπρεπε τελικά να υποβληθεί εκτάκτως σε καισαρική. Αφότου όλα πήγαν καλά, η μητέρα ζήτησε από την Άλερ μία φωτογραφία που να δείχνει ότι ο χειρότερός της εφιάλτης έσωσε τη ζωή τη δική της και της νεογέννητης κόρης της.
Παρά το κείμενο της φωτογράφου ωστόσο, αρκετοί χαρακτήρισαν την εικόνα «πορνογραφική», «κακόγουστη» ή «προσβλητική», με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το Facebook στις 21 Αυγούστου χωρίς εξήγηση, σύμφωνα με την El Pais. Λίγες ώρες αργότερα, η φωτογράφος την ανέβασε ξανά.
Πέραν της διαδικτυακής διαμάχης σχετικά με το κατά πόσον τέτοιου είδους φωτογραφίες πρέπει ή όχι να δημοσιεύονται, η υπόθεση επανέφερε το ζήτημα της ανησυχητικής αύξησης των καισαρικών τομών παγκοσμίως. Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρακτική των καισαρικών τομών, την οποία δημοσίευσε τον Ιανουάριο, θεωρείται ότι μόνο ένα ποσοστό 15% καλύπτει ιατρικές ανάγκες.
Στη Γαλλία, περίπου ένα 20% των γυναικών γεννούν κάθε χρόνο με καισαρική. Η Ελλάδα χτυπάει παγκοσμίως πρωτιά, με ποσοστά έως και 65% καισαρικών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση σε σχέση με το 15% που έχει ορίσει ο ΠΟΥ. in.gr