H δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε στο Μαξίμου από την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:
• Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
• Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
• Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Την Ελλάδα θα επισκεφθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Οι δύο επίτροποι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους διευθυντές της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και της EUROPOL, θα μεταβούν την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τους υπουργούς αρμόδιους για το θέμα της μετανάστευσης, και στη συνέχεια θα επισκεφθούν το λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, οι δύο επίτροποι θα επισκεφθούν στον Πειραιά τις εγκαταστάσεις της Frontex.
Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου θα συναντηθούν με τις τοπικές Αρχές, και με εκπροσώπους ΜΚΟ, συγκεκριμένα με εκπροσώπους της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Ερυθρού Σταυρού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κκ Αβραμόπουλος και Τίμερμανς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από την Κω.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΘΑΝΟΥ
Εξάλλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, με χθεσινή επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στη χώρα και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε χθες επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε τέσσερις τομείς που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Δεύτερον, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Όπως σημείωσε η Ν. Μπερτρό, τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή διπλασίασε τα διαθέσιμα κονδύλια προς τα κράτη-μέλη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτά.
Τρίτον, η Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές αρχές να χαράξει έναν οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και το συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.
Τέταρτον, η Επιτροπή αναμένει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.
ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι “χάθηκαν” σε ναυάγια πλοίων με πρόσφυγες από τη Συρία που είχαν αποπλεύσει από το Μπόντρουμ με προορισμό την Κω. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και τρία μικρά παιδιά. Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ με τα άψυχα σώματα.
Άλλοι πέντε άνθρωποι αγνοούνται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείριση του τουρκικού Λιμενικού.
Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος στο πρώτο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, τέσσερις διασώθηκαν ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται. Στο δεύτερο, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι (τρία παιδιά και μία γυναίκα) ενώ δύο πρόσφυγες κατάφεραν να προσεγγίσουν την ακτή, όπου έχασαν τις αισθήσεις τους.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η διαδρομή Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) – Κως είναι από τις συντομότερες για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι για την βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 42.00ο άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, τους πέντε πρώτους μήνες του 2015. .eleftheria.gr