Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την εισαγωγή των υποψηφίων σε ορισμένα τμήματα χωρίς εξετάσεις.
«Δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά. Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, γι' αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις», είπε ο κ. Λιάκος μιλώντας στο «Κόκκινο», αναφερόμενος στην πρότασή του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και επικεφαλής της Επιτροπής, το ισχυρό απολυτήριο θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς τα ίδια τα πανεπιστήμια θα διαμορφώνουν τα κριτήρια για την εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές.
«Όλα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών», τόνισε ο ίδιος.
Ο καθηγητής στη συνέχεια ανέπτυξε και την σκέψη του για το πώς πρέπει να είναι τα δημόσια Λύκεια: «Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό».
Όλα τα παραπάνω, προηγήθηκαν της συνεδρίασης της Επιτροπής Σοφών, η οποία αποτελείται από 36 μέλη, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δηλώσεις του καθηγητή προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς τόσο ο κ. Φίλης όσο και ο κ Λιάκος είχαν υποσχεθεί ότι θα ξεκινούσαν τον διάλογο για την Παιδεία «από τα κάτω» και όχι από το ζήτημα της εισαγωγής των υποψηφίων. Σημειωτέον ότι ο υπουργός έμεινε στη συνεδρίαση περίπου για ένα τέταρτο, ενώ αντιρρήσεις έχει προβάλει η αντιπολίτευση. arcadiaportal.gr