Νέο ναυάγιο με νεκρούς στο Αιγαίο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Νέο ναυάγιο με νεκρούς στο Αιγαίο


Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που ήταν χτες σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου εντοπίστηκαν δώδεκα νεκροί από τους οποίους τέσσερις άντρες, δύο γυναίκες και έξι παιδιά. Αγνοούνταν περίπου δώδεκα άτομα με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων για το συνολικό αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος.
Επίσης, διασώθηκαν 26 επιβάτες από τους οποίους 17 άντρες, πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, δύο από τα οποία χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Σάμου με ελικόπτερο. Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις δύο τα ξημερώματα όταν έγινε τηλεφώνημα στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για παρουσία ανθρώπων στη θάλασσα. Αρχικά τους ναυαγούς εντόπισε σκάφος του Frontex και στη συνέχεια στο σημείο έφτασαν το ελικόπτερο, δύο σκάφη του Λιμενικού από τα οποία το ένα ήταν ναυαγοσωστικό, μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικό σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες 47-50 άτομα επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε.
Το προφίλ των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και φτάνουν στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε έρευνά της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη στη Γενεύη. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που έκαναν ομάδες του τομέα προστασίας των συνόρων του διεθνούς οργανισμού σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Συνολικά 1.245 Σύροι απάντησαν σε ερωτήσεις στο διάστημα από τον Απρίλη έως τον Σεπτέμβρη του 2015. Το 86% των νεοαφιχθέντων αναφέρει ότι έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μισοί από αυτούς έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78%) ήταν κάτω των 35 χρόνων. Το επάγγελμα που αναφέρεται συχνότερα είναι φοιτητής. Το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο πριν τραπεί σε φυγή. Ακολουθούσαν οι έμποροι σε ποσοστό 9%, οι ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί σε ποσοστό 7%, οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες σε ποσοστό 5% και τέλος οι γιατροί ή φαρμακοποιοί σε ποσοστό 4%. Συνολικά, το προφίλ του πληθυσμού που βρίσκεται σε μετακίνηση είναι μεγάλης εξειδίκευσης. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) είπαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015. Και το 85% δήλωσαν ότι έφτασαν σε ένα από τα ελληνικά νησιά με την πρώτη τους απόπειρα. Το 5% είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια. Η πλειοψηφία είχε περάσει λιγότερους από τρεις μήνες σε μια τρίτη χώρα πριν διασχίσει τη Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 91% όσων διέμεναν σε μια τρίτη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα, έμεναν σε ιδιωτική κατοικία. Μόνο το 3% έμενε σε καταυλισμούς. Οι κύριοι λόγοι που ανέφεραν για τους οποίους εγκατέλειψαν τη χώρα και διέσχισαν τη Μεσόγειο ήταν η δυσκολία εύρεσης εργασίας και ο φόβος για την ασφάλειά τους. rizospastis.gr