Ηotspots από τον στρατό σε Λέρο και Κω - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ηotspots από τον στρατό σε Λέρο και Κω


«Σύντομα θα υπάρξει λύση για την Ειδομένη. Προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί πάντως» τόνισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να οργανωθεί επιχείρηση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Χαρακτήρισε «ανακρίβειες» πάνω στις οποίες χτίζεται ένα οικοδόμημα αρνητικό για τη χώρα μας, τις αιτιάσεις για έλλειψη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Κάποιες χώρες θα ήθελαν να φύγουμε από τη Σένγκεν» ανέφερε. Για την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια από τον Frontex, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι «ο Frontex ζητάει να περιπολεί στα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κοινές περιπολίες Frontex-Fyrom-Eλλάδας», προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στα ελληνικά αιτήματα για προσωπικό που θα πραγματοποιεί ταυτοποιήσεις. «Τον Μάιο ζητήσαμε από τον Frontex 318 άτομα και επιχειρούν λιγότεροι από 100. Στις 25/9 ζητήσαμε 1.600 άτομα και δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση» τόνισε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος «ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου.
Πάντως, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι χθες τελικά - παρόλο που η σχετική σύσταση από την Ε.Ε. έγινε το καλοκαίρι-, η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας μεταξύ άλλων ασθενοφόρα, κρεβάτια, κινητές τουαλέτες κ.ά. Ο λόγος που αυτό το αίτημα δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα ήταν επίσης μια έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης των ελλειμμάτων στη διαχείριση από την ελληνική πλευρά. «Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς θα χρειαστούμε, πού και κυρίως πώς θα αξιοποιήσουμε όσα θα ζητήσουμε» τόνισε ο υπουργός.
Οσον αφορά τα hotspots στα νησιά ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι στη Λέσβο θα είναι απολύτως έτοιμο σε λίγες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει την οικοδόμηση των δύο σημείων σε Λέρο και Κω. «Στη Χίο λειτουργεί ένα προσωρινό hotspot αλλά είναι έτοιμα και τα σχέδια για τον χώρο που θα γίνει η μόνιμη εγκατάσταση. Το μοναδικό νησί που έχουμε πρόβλημα εξεύρεσης χώρου είναι η Σάμος» ανακοίνωσε, συμπληρώνοντας ότι «τα hotspot θα γίνουν, είναι πολιτική μας βούληση να γίνουν». Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις που όμως, όπως τόνισε, δεν θα ξεπεράσουν τις 15 ημέρες. «Δεν είμαστε αντίθετοι -όπως μας κατηγορούν- στις επιστροφές των παράνομων μεταναστών αλλά για να γίνουν πρέπει να τους δεχθεί και η χώρα τους» τόνισε ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στην πτήση για την επιστροφή 39 ατόμων εκ των οποίων μόλις 13 έγιναν δεκτοί στο Πακιστάν.
Μετεγκατάσταση
«Ψέματα» χαρακτήρισε και την κατηγορία ότι δεν προχωρά η διαδικασία της μετεγκατάστασης (relocation) λόγω αδράνειας της Ελλάδας στο θέμα της δημιουργίας 40.000 θέσεων φιλοξενίας. «Μόνο 8 χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν πρόσφυγες και αυτές μας έχουν στείλει αιτήματα για 295 θέσεις (σ.σ. η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη τα επόμενα δύο χρόνια). Στείλαμε τα στοιχεία 150 ατόμων και τελικά απάντησαν για 75 θέσεις», κατέληξε. kathimerini.gr