Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Βρετανίας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Βρετανίας

Λευκός καπνός βγήκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από το κτίριο του Συμβουλίου καθώς επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας. «Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει την βρετανική θέση» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά την λήξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης. «Χρειαστήκαμε 40 ώρες διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε μία συμφωνία που εκπροσωπεί τις αρχές μας», είπε ο κ. Τουσκ και δεν έκρυψε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν «πολύ έντονες».

Και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε θετικός με την συμφωνία. «H M. Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.», είπε και τόνισε ότι η συμφωνία είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προτείνει την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου τα οποία είναι εκτενέστατα, αναλύουν κάθε ένα από τα θέματα που έθεσε ο κ. Κάμερον. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν δεν δεχτούν την πρόταση οι Βρετανοί και την καταψηφίσουν, τότε αυτή «θα εξαφανιστεί» και οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πιστεύουμε ότι (...) προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής, στην οποία κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που

Επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Μ. Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου. Κατέληξε λέγοντας ότι αγαπάει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά «εξαίρεση από τους κανόνες» της ΕΕ στη συμφωνία.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα (...). Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων — αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό», ανέφερε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Εξάλλου η συμφωνία δεν σημαίνει την άμεση αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά την ένταξη των άρθρων της σε αυτήν «όταν υπάρξει, μια μέρα, διαδικασία αναθεώρησης», επέμεινε.

Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε ότι υπήρξε άλλο ένα «πολύ σημαντικό» σημείο που κάλυψε τα ζητούμενα του Παρισιού: το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «αποδέχθηκε την ισότητα των χρηματοοικονομικών κέντρων».

«Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά αντιθέτως «να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών», και να μην εμποδίζει τίποτε «τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν μια "δύσκολη Σύνοδος" με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού και ζήτησε “συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας” καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα “δυσανάλογο βάρος” στο προσφυγικό. Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών. 

"Το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν,  τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα". Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.  kathimerini.gr