Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων ο Τσίπρας ανακοίνωσε σύγκληση συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου - Και απειλές προς την ΕΕ για άσκηση βέτο
Λίγες ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (θα γίνει στις 6 ή τις 7 Μαρτίου) θα συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υιοθετώντας την σχετική πρόταση που κατέθεσε προχθές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Με το προσφυγικό να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε έναν απέραντο καταυλισμό ανθρώπων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν βόρεια, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από εταίρους και μη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει ουσιαστικά να πετύχει μία ελάχιστη συμφωνία σε κινήσεις, που πιθανόν αναγκαστεί να κάνει στη σύνοδο κορυφής, όπως η άσκηση βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, θα ζητήσει τη σύσκεψη , «προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση της χώρας στην Σύνοδο Κορυφής». «Στη συνάντηση θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation από όλες της χώρες της ΕΕ» είπε, για να προσθέσει: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να μας ρίχνουν το βάρος, να γνωρίζουν ότι δεν είναι ανεκτό. Η Ελλάδα θα αντιδράσει. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για Ελλάδα και Ευρώπη».
Αρχικά η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά ήταν πιο επιφυλακτική, καθώς προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε, κατά το τηλεφώνημά του στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πότε προτίθεται να ζητήσει συμβούλιο αρχηγών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να συγκληθεί και μετά τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο ο ορυμαγδός των εξελίξεων και η ανεξέλεγκτη κατάσταση σε όλη τη χώρα πλέον, σε συνδυασμό με την ανατροπή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ευρωπαίοι εταίροι για τα ανοιχτά σύνορα, έκαναν επιτακτική την συζήτηση των αρχηγών.
Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι πέραν του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός επιμένει στην γραμμή όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης και συντηρεί την κόντρα, με αιχμή τα θέματα της διαφθοράς και του οικονομικού προγράμματος.
Ως προς το προσφυγικό, μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως συμπεριφερόμαστε και εμείς. Από εδώ και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μία ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε το δεύτερο». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν ισχύουν για όλους. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε στις Συνόδους Κορυφής σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Προειδοποίησε ότι «ο σκοταδισμός έρχεται εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά και στο Νότο και στη χώρα μας», ενώ αναφέρθηκε και στο «ανατριχιαστικό γεγονός από αρρωστημένους εγκέφαλους, που έκαναν την αθλιότερη πράξη στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Στο όνομα χριστιανικών μάλιστα ιδεωδών, έβαλαν δίπλα στο φρικιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού το Σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την Θρησκεία και τη Πατρίδα. Να αντιδράσουμε γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε την Θρησκεία ούτε την Πατρίδα». protothema.gr