Ετοιμοι για όλα προσέρχονται κυβέρνηση-αντιπολίτευση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Οι προειδοποιητικές βολές, οι απειλές αποκαλύψεων και οι τακτικές αναμονής από τα κόμματα. Πώς θα κινηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Ονόματα με διευθύνσεις κι αριθμούς» στα πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς; Πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κατά το προ κυβέρνησης Τσίπρα διάστημα; «Εξηγήσεις» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στις βαριές κατηγορίες ότι ο ίδιος επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης; Πολλά, λίγα, ή τίποτα από τα παραπάνω;
Ο λόγος για την αποψινή (7 μ.μ.) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα τη δικαιοσύνη.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο καλλιεργούνται εδώ και ημέρες προσδοκίες για «αποκαλύψεις», «καταγγελίες» και «βόμβες» που θα διαμορφώσουν «ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο» -μάλιστα οι πλέον θερμόαιμοι μιλούν για «D-day» και για συνεδρίαση-σεισμό.
Την αποψινή συζήτηση ζήτησε ο πρωθυπουργός, εξαιτίας των διαστάσεων που πήραν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την καταγγελία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, σύμφωνα με την οποία υπήρξανπαρεμβάσεις και απειλές προς την ίδια, προκειμένου να επιστρέψει την υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. τέθηκε από την ίδια πρόσφατα στο αρχείο) στον εισαγγελέα Διαφθοράς, με το επιχείρημα (του υπουργού) ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ευ. Βενιζέλου αντέδρασαν άμεσα στα δημοσιεύματα, ζητώντας σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ευ. Βενιζέλου αντέδρασαν άμεσα στα δημοσιεύματα, ζητώντας σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός απάντησε ζητώντας από τον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προκειμένου να «ανοίξει» το θέμα «Δικαιοσύνη» σε επίπεδο Ολομέλειας, ώστε «να βγουν όλα στο φως», όπως είπαν οι συνεργάτες του. Ωστόσο πηγές της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, προκειμένου να καθυστερήσει η σύγκληση της Επιτροπής και να φύγει το θέμα από την ουσία των καταγγελιών, αναγόμενο σε ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς.
Στο μεταξύ, πάντως, δρομολογήθηκε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας: ορίσθηκε μεν για μεθαύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς είθισται η Βουλή να μη λειτουργεί την παραμονή εθνικών επετείων λόγω των παρελάσεων.
Πόλεμος διαρροών και (άσφαιρων;) πυρών
Ενόψει της αποψινής συζήτησης, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος διαρροών -από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση και αντιστρόφως- που αφορά όχι τόσο στο εάν και ποιες πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όσο στο... ποιες αποκαλύψεις θα γίνουν που να στοιχειοθετούν αυτές τις παρεμβάσεις, ή να εμπλέκουν το έναν ή το άλλον σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.
Στίγμα προθέσεων έδωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναφέρθηκε στην (αποψινή) συζήτηση στη Βουλή για να αιτιολογήσει την... προσωρινή εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε, όταν ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Μουζάλα.
«Ήρθε η ώρα», είπε, «να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής στη δικαιοσύνη, όπως επίσης να μάθει ο ελληνικός λαός, την ώρα που οδηγούνταν σε εξαθλίωση, ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την ίδια στιγμή τα έβγαζαν στο εξωτερικό χρεώνοντας τα κανάλια τους και πώς αυτή η κυβέρνηση θα τελειώσει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά»...
Θα ξεφύγει;...
Από το ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο διοχετεύονται «πληροφορίες» ότι θα αναφερθούν στοιχεία για τις λίστες Λαγκάρντ (Φαλτσιανί) και Μπόργιανς, ή για επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος -μάλιστα φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα που έχουν άμεση εμπλοκή παρεμβαίνοντας, μεταξύ άλλων, στη Δικαιοσύνη.
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν επιβεβαιώνει τις εν λόγω διαρροές, ενώ οι πλέον ψύχραιμοι εκφράζουν φόβους ότι «εάν ξεφύγει η αντιπαράθεση», τα "βόλια" θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος της δικαιοσύνης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση των πολιτών απέναντι στον βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας...
Τα «φώτα» στον Δ. Παπαγγελόπουλο
Κατά τις πληροφορίες, βασικοί ομιλητές θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο κ.Παπαγγελόπουλος, ο οποίος θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα περί παρεμβάσεών του στο έργο δικαστικών λειτουργών.
Ειδικά ο κ. Παπαγγελόπουλος θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η συζήτηση με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη έγινε κατόπιν δικού της αιτήματος και ότι το μέλημα ήταν «να διερευνηθεί η υπόθεση και να μην κουκουλωθεί».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα μετά τους δύο υπουργούς. Το περιεχόμενο της δικής του ομιλίας κρατείται, βεβαίως, επτασφράγιστο μυστικό, αν και συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι «θα είναι αποκαλυπτική»...
Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης
Μια εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, όχι μόνο για τη διαπλοκή αλλά για το σύνολο των πεπραγμένων της, προτίθεται να κάνει στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναλόγως με την εξέλιξη της «μάχης», σύμφωνα με συνεργάτες του, θα βγάλει και τα αντίστοιχα... πολεμοφόδια.
Όπως λένε στη Συγγρού, «η κυβέρνηση, που έχει φέρει τη χώρα στη σημερινή δεινή κατάσταση, θα πρέπει να προσέλθει στη συζήτηση ως απολογούμενη και όχι ως κατήγορος και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνθλιβεί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα τελευταία 24ωρα συνεχείς συσκέψεις με το επιτελείο του, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική με την οποία θα προσέλθει στη σημερινή συζήτηση, την οποία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κατάλυση των θεσμών, σχετιζόμενη μάλιστα άμεσα με την ίδια τη δημοκρατία».
Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία ως μια «διέξοδο διαφυγής» του πρωθυπουργού από τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας και δη το προσφυγικό και την οικονομία και δεν αποκλείουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Ως επιχείρημα υποστηρίζουν πως το ηθικό πλεονέκτημα έχει χαθεί εδώ και καιρό από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι ο πρωθυπουργός συνειδητά δεν θα κρατήσει τη σημερινή συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο και η χώρα θα «ξανακυλήσει σε λογικές... αυριανισμού».
Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το οποίο έχει στη φαρέτρα του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Συγγρού τονίζουν ότι «το ζήτημα δεν είναι προσωπικό και ο λόγος της ΝΔ είναι θεσμικός. Δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει κανείς στο έργο της δικαιοσύνης και το ζήτημα να ξεκαθαριστεί άμεσα».
Το πολιτικό σύστημα, εκτιμά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να υπερασπιστεί την τιμή του και καλεί τον κ. Παπαγγελόπουλο να μην κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
«Καιρός να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η διαπλοκή καταπολεμάται με σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις και όχι με ευχολόγια», δήλωσε χθες ο Μάκης Βορίδης και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο αρχηγός του κόμματός του.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει παράλληλα να στείλει στους εκπροσώπους του δικαστικού κλάδου μήνυμα στήριξης, διαβεβαιώνοντας πως θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του θεσμού.
Η στρατηγική από ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι
Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αναμένεται να κινηθεί και η Φώφη Γεννηματά στη σημερινή συνεδρίαση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει σε δύο άξονες: αφενός, θα υπενθυμίσει τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες σήμερα αποτελούν μια βάση για την πάταξη της διαφθοράς (από τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα μέχρι την επιτροπή πόθεν έσχες) και αφετέρου, θα ρίξει το βάρος στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση στη δικαιοσύνη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανεξάρτητες αρχές και τα θέματα λειτουργίας κράτους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην υπόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου που, όπως θα πει, παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
«Αν θέλετε σοβαρά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της δικαιοσύνης και της διαφθοράς, 'ιδού η... Ρόδος' θα πει προς τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς του σειρά συγκεκριμένων θεσμικών κινήσεων που κατά καιρούς έχει διατυπώσει και δημοσίως.
Όπως πάντως λένε συνεργάτες της, η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια συζήτηση που στηρίζεται απλά «στη λάσπη στον ανεμιστήρα», αλλά θα επιμείνει αυστηρά στη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.
«Διαχωρισμό εξουσιών»
Στα τεράστια προβλήματα του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα αλλά και αυτής καθαυτής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα εστιάσει στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Αντί να κινούμαστε στον ακόμα μεγαλύτερο διαχωρισμό των εξουσιών, λειτουργούμε προς το αντίθετο», θα θέσει ερωτηματικά για την παρατηρούμενη θεσμική εκτροπή και θα καλέσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους τρόπους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της διαπλοκής και όχι «να βγάζει ανακοινώσεις και να κάνει διαπιστώσεις».
Παράλληλα, θα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης «χωρίς κολλήματα και ταυτόχρονα των ανεξάρτητων Αρχών». Η σημερινή συζήτηση, λένε στο Ποτάμι, «δεν αφορά στις δικές μας μέρες, αφού εμείς είμαστε το καινούργιο και το καθαρό, θα πούμε στη Βουλή τα πράγματα με το όνομά τους. Η διαφθορά έχει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν».