Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ενώ ήδη από χθες άρχισε η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς ωστόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν παραμένουν στον Πειραιά, όπου ήδη φιλοξενούνται περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι, αλλά με λεωφορεία μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας.
Το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1169 μετανάστες και πρόσφυγες.
Όλοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Eλευθέριος Βενιζέλος" αναμένεται να αναχωρήσει στις 10 το πρωί με 1372 άτομα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Καβάλα.
Xθες βράδυ 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.
Η αποσυμφόρηση των νησιών άρχισε από χθες το πρωί οπότε πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται από το κέντρο καταγραφής της Μόριας και το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Καβάλα ενώ ανάλογη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στη Χίο.
Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική
Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο Πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτική μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και όσα άλλα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον πρωθυπουργό. Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχει ήδη σταλεί πράξη υπουργικού συμβουλίου η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, αποφασίστηκε ότι σε επίπεδο επιτελικών οργάνων θα γίνει λεπτομερές επιχειρησιακό πλάνο. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο επισήμανε ότι για να προχωρήσει θα χρειαστεί η μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη την άμεση συνδρομή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Τσίπρας: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς συμφωνία
Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε "αποθήκες ψυχών", γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο "Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη".
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας "δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους", προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.
Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.