Στο Μαξίμου ο Καμμένος για το «θέμα Μουζάλα» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Στο Μαξίμου ο Καμμένος για το «θέμα Μουζάλα»

Επιμένει για παραίτηση ο Καμμένος, με αφορμή την «γκάφα» του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποκαλέσει «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, αν και ζήτησε «συγγνώμη». Κυβερνητική σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις. Στο Μαξίμου και ο Καμμένος. Θα υποβάλει πρόταση μομφής η ΝΔ;
Στο Μαξίμου ο Καμμένος για το «θέμα Μουζάλα»
Δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ στο Μαξίμου συνέθεταν το παζλ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ξέσπασε... κυβερνητική κρίση.
Τη ρουκέτα έριξε o κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μέσω twitter, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, επειδή μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».
Ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε δημοσίως «συγγνώμη» για την «γκάφα» του,όπως την αποκάλεσε, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Καμμένο να ζητήσει την παραίτησή του.
Το γεγονός ότι... τον είχε προλάβει η ΝΔ, με τον εκπρόσωπό της Γιώργο Κουμουτσάκο να «συνιστά» στον υπουργό να παραιτηθεί, δεν έδειξε να πτοεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, πηγές του κόμματός του παραπέμπουν σ' αυτήν ακριβώς την κίνηση Κουμουτσάκου για να επισημάνουν πως «δεν θα μπορούσε ο Καμμένος να αφήσει τη ΝΔ να μονοπωλήσει το 'πατριωτικό' δεξιό κοινό».

Καμμένος προς Τσίπρα

Όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος στο Mega, επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του έθεσε το θέμα παραίτησης Μουζάλα, επικαλούμενος «τα συχνά λάθη» που, όπως είπε, κάνει εσχάτως -αναφέρθηκε για παράδειγμα σε δήλωση του υπουργού για τις 150.000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα έβλεπε την επίμαχη συνέντευξη και θα μιλούσαν (σήμερα) το πρωί, θέλοντας, προφανώς, να κερδίσει χρόνο. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του, ενώ εν συνεχεία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος.
Σε επικοινωνία που είχε χθες το Euro2day.gr με τον κ. Καμμένο, στο ερώτημα «αν δεν παραιτηθεί ο Μουζάλας, εσείς θα ρίξετε την κυβέρνηση;» η απάντηση ήταν πως ο ίδιος, ως κυβερνητικός εταίρος, θέτει «θέμα Μουζάλα και όχι κυβέρνησης».
Στην επίμονη επαναδιατύπωση της ερώτησης, ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να απαντήσει «σε υποθετικές ερωτήσεις» και παρέπεμψε στη συνομιλία που θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ (που συγκαλεί την ΚΟ του κόμματος), μιλώντας σήμερα στο Mega, δήλωσε ότι πρέπει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να παραιτηθεί «όπως έκανε ο κος Σγουρίδης και ο κος Καμμένος και ο κος Χαϊκάλης».
«Στηρίζω αυτή την κυβέρνηση και θα στηρίζω τον Τσίπρα μέχρι τέλους. Εχουμε όμως κόκκινες γραμμές και θα πρέπει και ο κος Μουζάλας, που αναγνωρίζει ότι έκανε μια τεράστια γκάφα, να πάει στο σπίτι του».
Συνεργάτης του κ. Καμμένου, πάντως, άφηνε να εννοηθεί σε δικές του, κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι ο κ. Μουζάλας έκανε επίτηδες την «γκάφα», προκειμένου να ζητήσουν οι ΑΝΕΛ την παραίτησή του, την οποία ο ίδιος επιθυμεί...

«Υπερβολή και υποκρισία»

«Ουδέν σχόλιο απόψε» ήταν το... χθεσινό σχόλιο του Μαξίμου μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό.
Λίγο νωρίτερα πάντως, πριν... τουιτάρει ο κ. Καμμένος, κυβερνητικές πηγές στήριξαν πλήρως τον κ. Μουζάλα απέναντι στις «συστάσεις» του κ. Κουμουτσάκου για παραίτηση.
"Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στη γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως 'Μακεδονία' είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως ενόψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει", ήταν το κυβερνητικό σχόλιο.

«Συνεχίζουμε»

Δείγμα πρωθυπουργικών προθέσεων έδωσαν αργά τη νύχτα συνεργάτες του κ. Τσίπρα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μέσω των social media.
Ενδεικτικά, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σημείωσε: «Η χώρα, για να αντιμετωπίσει τη προσφυγική κρίση, χρειάζεται 'Μουζάλες'. Η δημόσια παραδοχή του λάθους δείχνει σοβαρότητα και ήθος. Συνεχίζουμε".
Λίγο αργότερα επανήλθε με νέο σχόλιο: "Ο Μουζάλας κρίνεται καθημερινά από τη διαχείριση στο προσφυγικό, όπου στην ΕΕ παίρνει εύσημα για την επάρκειά του, όχι από μια λάθος δήλωση".

Θα υποβάλει πρόταση μομφής η ΝΔ;

Αν πάντως η ενδοκυβερνητική κρίση δεν ξεπεραστεί και ο κ. Καμμένος επιμείνει στο αίτημά του, το «μπαλάκι» περνά στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά σήμερα το πρωϊ «παραίτηση Μουζάλα εντός της ημέρας».
Κι αυτό διότι η ΝΔ θα είναι αυτή που θα κληθεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και από την απλά καταγγελτική δήλωση κατά του κ. Μουζάλα, να πρέπει πλέον να αποφασίσει αν θα «σηκώσει το γάντι» και θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.
Υπενθυμίζεται ότι για να κατατεθεί πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών, γεγονός που και με βάση τους αριθμούς καθιστά τη ΝΔ σε καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το ζήτημα και τουλάχιστον στις αρχικές σκέψεις της ηγετικής ομάδας ήταν να καταδικαστεί το «μεγάλο ατόπημα» -όπως χαρακτηρίστηκε- του κ. Μουζάλα, να γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο παραίτησής του, αλλά μέχρι εκεί. Ενδεικτική η φράση με την οποία καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Συγγρού, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μουζάλας «σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».
Ωστόσο, η έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου και η συνέχεια που θα έχει σήμερα το θέμα δεν αποκλείεται να αναπροσαρμόσει και τις αρχικές προθέσεις της ΝΔ, ώστε να σηκώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίως έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τον υπουργό, ωστόσο, προσώρας, παραμένει γρίφος η περαιτέρω στάση του.

Δύο γραμμές στη ΝΔ

Αλλωστε, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούνται δύο γραμμές:
Η πρώτη, με εκφραστές π.χ. τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα κ.α., που ζητούν μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
Η δεύτερη, όπως τη διατυπώνουν μια σειρά πιο μετριοπαθών στελεχών, όπως ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Δένδιας, οι οποίοι βλέπουν -σε κάποια έστω σημεία- περιθώρια συνεννόησης με την κυβέρνηση. euro2day.gr