Κουμουτσάκος: Ειδομένη και καταυλισμοί Πειραιά τα σύμβολα της αποτυχημένης πολιτικής σας
Σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε στην Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις ασάφειες της νέας συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά και την παρουσία τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του Αιγαίου.Κατά την συζήτηση της σχετικής επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, ενώ δεσμεύτηκε πως εντός του επόμενου μήνα οι ντροπιαστικές εικόνες της Ειδομένης θα αποτελούν παρελθόν.
Επίσης, σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απέφυγε να επαναλάβει τα περι «Νταχάου» για την Ειδομένη και μίλησε για «άτυπο κέντρο που φιλοξενεί 12.000 ανθρώπους».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) υποστήριξε ότι η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά «αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».
Αμφέβαλε για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας ενώ ζήτησε τον κ. Μουζάλα να μην απευθύνει προς την ΝΔ εκκλήσεις για διατήρηση του προσφυγικού εκτός της αντιπολιτευτικής ατζέντας αλλά προς «τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο». Πάντως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού λόγω της πρόσφατης υπόθεσης με το γλωσσικό του ολίσθημα κατά το οποίο αποκάλεσε τα Σκόπια «μακεδονία» ενώ και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τοποθετήθηκε υπερ της παραμονής του κ. Μουζάλα στο υπουργείο διαφοροποιώντας την θέση του από αυτή του κ. Πάνου Καμμένου.
Γ. Μουζάλας: «Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε για άμεση αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην Ειδομένη με μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενία. «Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα» είπε ο υπουργός και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση απέφυγε να δημιουργήσει καταυλισμό στην περιοχή καθώς οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν θα ήταν ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στο Καλαί της Γαλλίας.
«Αν κάναμε καμπ, τότε η Ειδομένη θα ήταν το νέο Καλαί» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί με την φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών είναι χαοτική και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη.
«Θα προκύψουν προβλήματα αν δεν βάλουμε τάξη στο χάος. Θα το φτιάξουμε όμως. Δίνουμε σχήμα στον χάρτη. Χτίζουμε 500- 1000 θέσεις φιλοξενίας την ημέρα. Μέχρι σήμερα έχουμε φτιάξει 36.000 θέσεις» είπε για να προσθέσει πως το μέτρο επιδότησης ενοικίων δεν έχει αποδώσει και πως μελετάται η αντικατάστασή του όπως επίσης και ότι θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή των ΟΤΑ στην διαχείριση των έργων υποδομής για το προσφυγικό.
Επίσης, ο κ. Μουζάλας ομολόγησε ότι η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί και πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν κατάφερε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. «Δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ. Έπρεπε να έρθει όταν έφτασε το πράγμα σε απροχώρητο σημείο. Έχει αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ; Στο να μην έρχονται ροές δεν είχε αποτέλεσμα. Τι έκανε; Ότι το blame game κατά της Ελλάδας καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία» είπε για να προσθέσει αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία «Η πρόσφατη συμφωνία είναι καλή. Ζητώ την βοήθειά σας για την εφαρμογή της. Είναι πολύ δύσκολη συμφωνία για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Γνωρίζετε τα προβλήματα της κρατικής μηχανής. Είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε».
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα και πως δεν έχει υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας και έντονα υγειονομικά προβλήματα γιατί υπάρχει έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Διεθνής πρακτική η παρουσία αξιωματικών από άλλες χώρες»
«Ο ΙΣΙΣ έκαιγε τους ανθρώπους και τους έκανε μπριζόλες»
Στην δευτερολογία του επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της Ειδομένης για να μην μετατραπεί σε Καλαί. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Μυτιλήνη. «Σήμερα στην Μυτιλήνη υπάρχουν θέσεις για να δεχθούν εως και 6.000 ανθρώπους χωρίς να ενοχλείται κανείς» είπε. Αναφορικά δε με την παρουσία Τούρκων αξιωματικών στα ελληνικά νησιά είπε ότι «αποτελεί διεθνή πρακτική. Γίνεται ανάμεσα στις χώρες που ανταλλάσσουν πρόσφυγες. Συνήθως είναι αστυνομικοί. Δεν έχουν σχέση με το στρατό». Αίσθηση τέλος προκάλεσε όταν ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να περιγράψει τις φρικαλεότητες του ISIS στην Συρία είπε «ξαφνικά βγήκαν και καίνε τους ανθρώπους και κάνουν τους ανθρώπους μπριζόλες».
Π. Κουρουμπλής « Στην Ειδομένη υπάρχει άτυπο κέντρο με 12.000 ανθρώπους»
Επίσης, με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχείρησε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απουσιάζει από την Ειδομένη. « Στην Ειδομένη υπάρχει άτυπο κέντρο με 12.000 ανθρώπους. Εχει προκύψει κάποιο πρόβλημα που καταδεικνύει την απουσία του κράτους; Η παρουσία της αστυνομίας είναι απουσία του κράτους; Η παρουσία του Κεελπνο σε 24ωρη βάση είναι απουσία του κράτους;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πυρά από ΝΔ
Νωρίτερα, η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αλλά και σχολιάζοντας την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Στον Βορρά υπάρχουν κλειστά – σφραγισμένα σύνορα και το όνειδος, η ντροπή – το «Νταχάου» κατά τον κ. Π. Κουρουμπλή – της Ειδομένης. Στα Ανατολικά σύνορα το ΝΑΤΟ, η Φρόντεξ, χιλιάδες μετανάστες και Τούρκοι αξιωματούχοι» είπε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για να περιγράψει «την μεγάλη εικόνα». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι η χώρα είναι «υπο διεθνή επιτήρηση» και πως «η Ειδομένη και οι καταυλισμοί στον Πειραιά αποτελούν σύμβολα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής». Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη, πολύπλοκη και ανησυχητικά ασαφής. Δύσκολα θα εφαρμοστεί και η αναποτελεσματική της εφαρμογή θα μετατρέψει την χώρα σε μόνιμο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών».
Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Μουζάλα ρώτησε «Πως θα χειριστείτε την υπόθεση με τον Τούρκο αξιωματούχο που έχει σφραγισμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από τα Κατεχόμενα, την υποδουλωμένη Κύπρο;» για να σχολιάσει στην συνέχεια «Θέλω να πιστεύω ότι εν τη ρύμη της λόγου σας δεν θα την πείτε τουρκική δημοκρατία Βορείου Κύπρου».
Ακολούθως, η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη μίλησε για «απογοητευτική» παρουσία της κυβέρνησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων και κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη.
Νέο παραλήρημα από την ΧΑ
Ο εκπρόσωπος του νεοναζιστικού μορφώματος Ηλίας Κασιδιάρης επιδόθηκε σε ακόμα ένα ακατάληπτο παραλήρημα για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν θα πλακώσουμε στο ξύλο τον προδότη Μουζάλα – όπως μας ζητούν αρκετοί πολίτες – αλλά θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η στάση του προεδρείου της Βουλής (σ.σ. σε εκείνο το σημείο προήδρευε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός) που αντί να παρατηρήσει ή και να διακόψει τον χρυσαυγίτη βουλευτή προτίμησε την σιωπή. Είναι ενδεικτικό ότι ο μόνος που έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Μουζάλα απέναντι στις χυδαίες επιθέσεις ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.
Αμφισβήτηση της συμφωνίας και από την ελάσσονα αντιπολίτευση
Εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το προσφυγικό με «προχειρότητα και επιπολαιότητα».
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι «εχουμε την χώρα de facto αποθήκη ψυχών» ενώ είπε ότι η νέα συμφωνία «δεν θα αναχαιτίσει την προσφυγική ροή και καταπατά την Συνθήκη της Γενεύης». «Οι εξελίξεις διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες – βούτυρο στο ψωμί – για να θεριέψει ο ναζισμός, ο ρατσισμός και ο φασισμός» προειδοποίησε σε άλλο σημείο.
Από το «Ποτάμι» ο κ. Κώστας Μπαργιώτας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί την ιστορία και με την πολιτική της διαμόρφωσε την Ειδομένη» και πως «ετοιμάζονται νέες ιδιόρρυθμες Αμυγδαλέζες».
Θ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): τιμώ τον κ. Μουζάλα
Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Μουζάλα και την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα την ώρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει την παραίτησή. «Είναι δικαίωμά μας να έχουμε υπερ ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα βρουν λύση για έναν υπουργό που τον τιμώ. Τον κ. Μουζάλα τον γνωρίζω και έχω μάθει τους ανθρώπους τους τίμιους να τους τιμώ» είπε χαρακτηριστικά. protothema.gr