Κάτοικοι ήρθαν στα χέρια με αλληλέγγυους - Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο - Μετανάστες έκαναν πορεία από τον Πειραιά και αποπειράθηκαν να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα, όμως η αστυνομία τους απέτρεψε - Άλλα 150 άτομα επιχείρησαν το ίδιο αργά το βράδυ
Στα δύο έχει χωριστεί η Χίος με αφορμή του πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στο νησί, καθώς πολίτες ζητούν την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί και ήρθαν στα χέρια με αλληλέγγυους.Σε τεταμένο κλίμα άρχισε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2016 και συνεχίζεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, που ασχολείται με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, για να εξελιχθεί σε εισβολή των πολιτών στο δημαρχείο και διακοπή της συνεδρίασης μετά από λίγη ώρα, λόγω επεισοδίων.
Λίγα, μόλις, λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου διεκόπη από τον πρόεδρό του κ. Κλέαρχο Χρύση η διαδικασία, αφού είχε αρχίσει να εκτρέπεται η κατάσταση έξω από την αίθουσα, στον προθάλαμο του συμβουλίου.
Στον χώρο εισήλθαν πολίτες της Χίου, που διαφωνούν στην υπάρχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Χίου, δημιουργήθηκε αναστάτωση με φωνές και αντιδικίες μεταξύ άλλων πολιτών, που παραβρίσκονται στη συνεδρίαση, ενώ πολίτες επιτέθηκαν σε τρεις καμεραμάν, δύο από δίκτυα του εξωτερικού και έναν της ΕΡΤ, ενώ υπήρξαν συμπλοκές και μεταξύ των δύο αντίθετων ομάδων, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Ακολούθως, οι πολίτες έκαναν πορεία προς το λιμάνι, όπου υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Μόλις ολοκληρώθηκε η εισήγηση του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, διεκόπη για λίγη ώρα η συνεδρίαση. Με την επανάληψή της ο κ. Βουρνούς διατύπωσε τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, ουσιαστικά έτσι όπως τίθενται στο εξώδικα που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Ακολούθησε η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος δέχθηκε φραστικές επιθέσεις, διέκοψε την παρέμβασή του και άρχισε εκ νέου, καταθέτοντας τις κυβερνητικές απόψεις και τις ενέργειες που γίνονται, ενώ έκανε γνωστό ότι καταβάλλεται προσπάθεια ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών να μεταφερθεί με το Tera Jet στο hot spot της Λέρου.
Μετανάστες αποπειράθηκαν να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα
Περίπου 40 πρόσφυγες με την συνοδεία ατόμων από τις ομάδες αλληλέγγυων έφυγαν από την πύλη Ε3, του λιμανιού του Πειραιά και όπως δήλωναν είχαν προορισμό τη Βουλή.Εκεί σύμφωνα με τις προθέσεις τους θα κατασκήνωναν, σκοπεύοντας να περάσουν τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος.
Υπολόγιζαν όμως χωρίς την αστυνομία, η οποία αφού πρώτα περιόρισε τους μετανάστες σε ένα χώρο, τους προειδοποίησε ότι αν κατασκηνώσουν θα συλληφθούν και θα απελαθούν ως παράνομοι μετανάστες. Έτσι αυτοί κατευθύνθηκαν στον ηλεκτρικό για να γυρίσουν πίσω στον Πειραιά.
Λίγο πριν τις 11 το βράδυ έγινε γνωστό πως άλλα 150 άτομα περίπου, επιχείρησαν το ίδιο, ξεκινώντας από το λιμάνι του Πειραιά με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Τα άτομα αυτά αποβιβάστηκαν στο σταθμό της Ομόνοιας, όπου διαπίστωσαν πως υπάρχει έντονη αστυνομική δύναμη, με συνέπεια να διασπαστούν. Ορισμένοι επιχείρησαν να μεταβούν στο Σύνταγμα μέσω άλλων οδών, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν από την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές. Ανάμεσά τους ήταν και μία γυναίκα Ελληνίδα, η οποία τους καθοδηγούσε.
Κατάληψη της Μόριας από μετανάστες
Μέρος της εισόδου του hot spot της Μόριας, κατέλαβαν περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμό εκεί. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους.Οι μετανάστες ζητούσαν να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το σύνολο των όσων αρνούνται να εκφράσουν βούληση ασύλου και άρα να παγώσει γι αυτούς η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία.
Απόπειρα αυτοκτονίας Πακιστανού στη Μόρια
Νωρίτερα ένας Πακιστανός, στο hot spot της Μόριας, ανέβηκε σε στύλο ηλεκτροφωτισμού στο κέντρο και απειλούσε να βάλει τέλος στο δράμα που ζει. Ανεβασμένος στον στύλο φώναζε για την ελευθερία του αλλά και την μη επαναπροώθηση του στην Τουρκία.Οι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης καθώς και πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο σημείο προκειμένου να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον μετανάστη να προβεί στο μοιραίο, στόχος που τελικά επετεύχθη.
Την Παρασκευή οι επανεισδοχές στην Τουρκία
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η επόμενη αποστολή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Οι μετανάστες από την Κυριακή προχώρησαν στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, οι οποίες για να εξεταστούν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η διαδικασία ξεκίνησε για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους ενώ δεν έχει στελεχωθεί με τους Ευρωπαίους ειδικούς ο προβλεπόμενος μηχανισμός. Από τους 400 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η ΕΕ ότι θα στείλει στην Ελλάδα, μόνο 30 έχουν έρθει έως τώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Γιώργο Κυρίτση «Οι επιστροφές θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός μεταναστών, η διαδικασία σταματά προσωρινά, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου τις τελευταίες ημέρες, από πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο».Η υποβολή της αίτησης αναστέλλει την διαδικασία της απέλασης μέχρι αυτή να εξεταστεί. Έτσι ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ελπίδες κερδίζουν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.
53.042 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης είναι 53.042. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384.Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340. Εντός camp στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955. protothema.gr