ΔΝΤ: Προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΔΝΤ: Προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη μείωση του αφορολόγητου ορίου μερικές ήμερες μετά τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν είναι διατεθειμένος να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Poul Thomsen υποστήριξε ότι η ικανότητα είσπραξης φόρων στην Ελλάδα επιδεινώνεται συνεχώς. Όπως είπε το 55% του πληθυσμού της χώρας δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι 2%, στην Ιρλανδία 5% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 18%. 
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των υψηλότερων εισοδημάτων, θέτοντας επιτακτικά την μείωση του αφορολογήτου ορίου. Παράλληλα, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν".
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.550 ευρώ στα 9,091 ευρώ μέσω του ψαλιδίσματος της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ. 

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο Thomsen διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.
Τα νούμερα της νέας συμφωνίας πρέπει να βγαίνουν, τόνισε, συμπληρώνοντας οτι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Χωρίς αυτές το ΔΝΤ δεν θα πάει το θέμα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιό του. Όπως είπε πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει μια χώρα εκτός από την χρηματοδότηση, για παράδειγμα με "επιτήρηση μετά το πέρας του προγράμματος".
Ωστόσο, είπε, οτι οι τρέχουσες συζητήσεις αφορούν ένα "κανονικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα" εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα στις "αρχές της επόμενης εβδομάδας".

Μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ 
Επίσης, ο κ. Thomsen επανέλαβε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι χωρίς τη λήψη μέτρων το 2016 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 1-1,5% του ΑΕΠ και συμπλήρωσε οτι η προσαρμογή της χώρας χωρίς μεταρρυθμίσεις θα είναι ένας φαύλος κύκλος.
Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει αξιοθαύμαστη και μοναδική για τα διεθνή δεδομένα τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα από το 2010 και εντεύθεν. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, από τις αρχές του 2014 και μετά εμφανίστηκε μία "κόπωση", εξέλιξη που την απέδωσε στην απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Κάποια στιγμή είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα που πλησίαζε το 1,5% σε ετησιοποιημένη βάση, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να διατηρηθεί και έχουμε επιστρέψει σε δυνάμει πρωτογενές έλλειμμα 1-1,5% το τρέχον έτος, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα", είπε ο Thomsen.
Η όλη προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Thomsen στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και δεν συνοδεύτηκε από δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης και είσπραξης εσόδων.
"Ακόμη και εάν η Ελλάδα πετύχαινε το 3,5%, δεν πιστεύουμε πως είναι συνετό να πιστεύει κανείς πως για δεκαετίες, για πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%", είπε, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό των στόχο των πιστωτών της Ευρωζώνης από το 2018 και μετά.
Όσον αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, επισήμανε ότι "πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος" και εξέφρασε την αισιοδοξία και την ευχή να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ελάφρυνση χρέους χωρίς "κούρεμα"
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας για δεκαετίες και χαρακτήρισε τους στόχους του προγράμματος του ESM μη ρεαλιστικούς, καθώς όπως είπε είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας - και δη των νέων - να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Για το λόγο αυτό ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από την λήψη των πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα πρέπει το ΔΝΤ να τα θεωρεί αξιόπιστα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης του Δημοσίου Χρέους. Όπως ανέφερε η συμφωνία για το χρέος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με μία συμφωνία και να ολοκληρωθεί
Τέλος, εκτίμησε οτι είναι εφικτό να επιτευχθεί ελάφρυνση χρέους χωρίς "κούρεμα". Όπως είπε η ελάφρυνση δεν χρειάζεται να γίνει κατ΄ ανάγκην όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά σε βάθος διετίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία. e-forologia.gr