«Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επιχαίρει η κυβέρνηση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

«Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επιχαίρει η κυβέρνηση

Υπολογίστηκε αφαιρώντας τις δαπάνες για τις τράπεζες όπως προβλέπει το Μνημόνιο αλλά στην πραγματικότητα η Eurostat κατέγραψε έλλειμμα

«Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επιχαίρει η κυβέρνησηΗ κυβέρνηση πανηγύρισε με την ανακοίνωση από τη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015, από τα οποία προκύπτει ότι η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα, εν αντιθέσει με το ΔΝΤ που προέβλεψε έλλειμμα, αλλά στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κατέγραψε έλλειμμα. 

Πρόκειται για μια «μαγική εικόνα» που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν ότι η λογιστική είναι στην ουσία «εφαρμοσμένος σουρεαλισμός». 

Η πραγματικότητα είναι η εξής: 
Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε περισσότερα έσοδα από τα έξοδα, προτού πληρώσει τους τόκους για το χρέος. 

Στην πραγματικότητα το 2015 το Δημόσιο είχε πρωτογενές έλλειμμα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή ξόδεψε (εκτός τόκων) τόσα περισσότερα από όσα εισέπραξε και αυτό κατέγραψε η Eurostat. 

Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει εάν από τις δαπάνες αφαιρεθούν εκείνες που έγιναν για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες έφτασαν τα 7,1 δισ. ευρώ. 

Η λογιστική αφαίρεση των δαπανών αυτών για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα προβλέπεται από το μνημόνιο με το σκεπτικό ότι πρόκειται για έκτακτες δαπάνες.
 
Εάν δεν υπολογιστεί το ποσό αυτό, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ακόμα και έτσι, η πρόβλεψη που είχε κάνει το ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,6% ΑΕΠ ήταν λάθος, διότι η πρόβλεψη αυτή είχε γίνει με την μέθοδο του Μνημονίου, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που το υπολογίζει και η κυβέρνηση.

Ναι μεν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στην πραγματικότητα έλλειμμα, αλλά το ΔΝΤ έπεσε έξω διότι πρόβλεψε μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που καταγράφηκε, το οποίο… δεν είναι έλλειμμα. protothema.gr