Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας

Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας

Το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται σταδιακά και σταθερά να υποχωρεί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε από την Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, μέσα σε αποθέωση από τον λαό που τον περίμενε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και σε διάγγελμά του, κατηγόρησε το "παράλληλο κράτος" που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, καλώντας παράλληλα τον στρατό να επιστρέψει στα στρατόπεδα και υπογραμμίζοντας ότι οι υπαίτιοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα και πως ο στρατός "θα καθαρίσει οριστικά". 
Χάρη στη δύναμη του λαού που βγήκε στους δρόμους αλλά και τις έξυπνες κινήσεις του Ερντογάν, το πραξικόπημα κράτησε λίγες ώρες αν και μέχρι το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν ακόμη συγκρούσεις.
Στους 60 με 65 τουλάχιστον ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Άγκυρα από τις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών. Πάνω από 1.000 οι τραυματίες.

Αυτό αναφέρει η η Εισαγγελία της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.
Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας
Δεν έχει διευκρινιστεί αν στα παραπάνω θύματα συμπεριλαμβάνονται και τα 12 που έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις στο τουρκικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της τουρκικής βουλής,  Ισμαήλ Καχραμάν, κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. «Όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είναι ασφαλή και μόνο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το κτίριο βομβαρδίστηκε», είπε ο Καχραμάν, σύμφωνα με το Associated Press. 

Την ίδια ώρα, μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανταποκριτή του
Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας

Αλλά και δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτές του επί τόπου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε λόγο για τουλάχιστον 42 νεκρούς κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Άγκυρα και τουλάχιστον 60 συνολικά. Τον αριθμό επιβεβαίωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, ενώ οι 17 από αυτούς ήταν αστυνομικοί.
Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι 13 στρατιωτικοί οι οποίο αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένας στρατηγός έχασε τη ζωή του, χωρίς να δοθούν παραπάνω στοιχεία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι τραυματίες υπολογίζονται περίπου στους 150.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός 336 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για το πραξικόπημα.
Υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ
Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν αναίμακτα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς, από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών και άλλους 12 από τον βομβαρδισμό του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, με τους πραξικοπηματίες όμως να μοιάζουν να χάνουν συνεχώς έδαφος.
O Γκιουλέν
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.
"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.
"Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.
"Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.
Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμά μέσω Facetime, τονίζοντας πως «είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων».
 
Πρόσθεσε πως «τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος, ενώ κατέδειξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για την κατάσταση.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος όπως είναι το πιθανότερο σενάριο βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο, στην περιοχή του Μπουντρούμ (Αλικαρνασσός) και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε στις 2 τα ξημερώματα για την Κωνσταντινούπολη. 
 
Προτού προσγειωθεί μάλιστα έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να κατέβει το αεροσκάφος στο Ατατούρκ.
 
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός μέσα σε αποθέωση, όμως το σκυθρωπό ύφος του έδειχνε ότι ο Τούρκος ηγέτης μόνο ικανοποιημένος δεν ήταν με την κατάσταση που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στοιχίσει ακριβά.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και ότι καμία δύναμη δεν είναι πάνω από τη θέληση του λαού. Έχοντας στο πλευρό τους τον γιο και τον γαμπρό του και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς τόνισε: «Το μεσημέρι μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Πρόκειται για προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε τη ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».
 
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.