Διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας για τα περισσότερα θέματα το ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και όταν το ποσοστό μειωθεί στο 5%. Με την τροποποίηση γίνονται πιο εύκολες οι αλλαγές στη συμφωνία μετόχων. Το ενδεχόμενο διαγραφής των μετοχών από το ΧΑ.
Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας για σειρά κρίσιμων θεμάτων στον ΟΤΕ , αλλά θα το χάσει για κάποια άλλα, όταν το ποσοστό του μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
Ομως, με τη μοναδική τροποποίηση της αρχικής σύμφωνίας μετόχων, ανοίγει ο δρόμος ώστε οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή να γίνεται με απλή υπουργική απόφαση, κλπ, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στην ουσία, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, το δημόσιο και η DT "συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη συμφωνία"! Με την τροποποίηση, οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται πιο εύκολη αφού δεν απαιτείται η κατάθεση νόμου.
Ετσι, το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η παλαιά συμφωνία μετόχων με μία αλλαγή.Συμφωνείται από τις δύο πλευρές "η τροποποίηση του άρθρου 21 της Συμφωνίας Μετόχων και ειδικότερα ορίζεται ότι, εφεξής, καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση από την παρούσα Συμφωνία δεν θα απαιτεί περαιτέρω ενέργειες για την ισχύ της, πλην του έγγραφου τύπου που υπογράφεται προσήκοντος από τα Μέρη". Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται πως η κύρωση τυχόν τροποποιήσεων γίνεται με νόμο. Επιπλέον, τίθενται οι όροι για την ισχύ της προς κύρωση Συμφωνίας καθώς και οι συνέπειες από τη μη ψήφισή της από τη Βουλή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Η ψήφιση της νέας συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για τη μεταβίβαση του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια (πιθανότατα) στους Γερμανούς, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Μάλιστα ήταν όρος της συμφωνίας Δημοσίου – Deutsche Telekom η ψήφιση των τροποποιήσεων πριν από το τέλος Οκτωβρίου.
Από την αρχική συμφωνία προκύπτουν ούτως ή άλλως αλλαγές όταν το ποσοστό του ΟΤΕ πέσει κάτω από 10% και είναι τουλάχιστον 5%.
Όταν το ΤΑΙΠΕΔ πωλήσει το 5%, τότε το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχει σήμερα για εταιρικά θέματα, όπως για τη διανομή «οιουδήποτε είδους έκτακτου μερίσματος ή έγκριση επαναγοράς μετοχών», τη «διανομή προμερισμάτων, σε επίπεδο ΟΤE ή οποιοσδήποτε εταιρίας του ομίλου ΟΤE η οποία δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΟΤΕ», «οποιεσδήποτε αλλαγές ως προς τις εξουσίες του Διευθύνοντος Συμβούλου κ.λπ. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τη μείωση του ποσοστού στο 5%, χάνει το δικαίωμα αρνησικυρίας για τυχόν εξαγορές, συγχωνεύσεις και άλλους εταιρικούς μετασχηματισμούς στο εσωτερικό του ομίλου.
Με βάση τη συμφωνία μετόχων, πάντως, «η DT δεσμεύεται πως θα απέχει οποιαδήποτε πράξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των Μετοχών του ΟΤE από το Χρηματιστήριο καθ' όλη τη Διάρκεια, εκτός αν τούτο απαιτείται από την εφαρμοστέα νομοθεσία».
Γι' αυτό και πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς αλλάζει με τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο 5%, καθώς προβλέπεται πως σ' αυτή την περίπτωση χάνει το δικαίωμα αρνησικυρίας για την «αλλαγή της χώρας όπου λειτουργεί το χρηματιστήριο (δηλαδή της Ελλάδας) όπου εισήχθησαν το πρώτον οι Μετοχές του ΟΤΕ». Πέρα από τα νομικά ζητήματα, στην αγορά επισημαίνουν, πάντως, πως οι Γερμανοί θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν μια εταιρεία του μεγέθους του ΟΤE από το Χ.Α.
Σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου του ΟΤE δεν θα υπάρξουν αλλαγές, με το δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα ορισμού πέντε μελών (ενός μη εκτελεστικού) και την DT να διορίζει τα έξι υπόλοιπα μέλη.
Ειδικά για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤE από το δημόσιο, η συμφωνία μετόχων προβλέπει πως οι Γερμανοί έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης. Συγκεκριμένα, «εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να μεταβιβάσει και επιθυμεί να καταρτίσει σύμβαση με ένα ή περισσότερα τρίτα πρόσωπα για τη Μεταβίβαση Μετοχών του ΟΤE ή δικαιωμάτων προτίμησης για νέες μετοχές που κατέχει το ίδιο, η DT θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ή να υποδείξει εγγράφως άλλο μέλος του ομίλου DT για να αποκτήσει εκείνο τις εν λόγω Μετοχές του ΟΤE υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στη Σύμβαση Μεταβίβασης [εφεξής το «Δικαίωμα Προτίμησης (Πρώτης Άρνησης) της DT»], εξαιρουμένης της τιμής Μεταβίβασης, εφόσον η DT μπορεί να αποδείξει πως η τιμή που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Μεταβίβασης είναι υψηλότερη από την τιμή που θα προσέφερε ένας καλόπιστος αγοραστής για τις Μετοχές του ΟΤE, στην οποία περίπτωση θα υπερισχύει η τιμή που θα προσέφερε ο καλόπιστος αγοραστής».
Σε περίπτωση που το δημόσιο προχωρήσει σε δημόσια προσφορά μετοχών του ΟΤE, οι συγκεκριμένες μετοχές «που πρόκειται να προσφερθούν στην αγορά, θα προσφερθούν πρώτα στην DT, βάσει των ίδιων όρων και προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στη σκοπούμενη Προσφορά, εξαιρούμενης της τιμής η οποία θα ισούται, ως προς τις Μετοχές του ΟΤE, με τη ΜΣΧΤ (μέση τιμή) των τελευταίων είκοσι ημερών διαπραγμάτευσης για τις Μετοχές του ΟΤE που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατά την ημέρα που το ΕΔ αναγγέλλει στην DT, με Ειδοποίηση του ΕΔ, την πρόθεσή του να προβεί στην Προσφορά Μετοχών του ΟΤE [εφεξής το «Πρόσθετο Δικαίωμα Προτίμησης (Πρώτης Άρνησης) της DT»]