Επ’ αόριστον συγχώρεση εκτρώσεων από ιερείς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Επ’ αόριστον συγχώρεση εκτρώσεων από ιερείς

Σε επέκταση της αρμοδιότητας της συγχώρεσης των αμβλώσεων σε όλους τους καθολικούς ιερείς προχώρησε τη Δευτέρα ο Πάπας Φραγκίσκος, μιας αρμοδιότητας που μέχρι πρότινος περιοριζόταν στους επισκόπους και σε μερικούς ειδικούς εξομολογητές στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Η κίνηση αυτή, η οποία είναι ενδεικτική του ανοίγματος και της επιείκειας που έχει φέρει ο Πάπας Φραγκίσκος στην Καθολική Εκκλησία κατά τη θητεία του, ανακοινώθηκε την Κυριακή μέσω ενός εγγράφου που είναι γνωστό ως «αποστολικό γράμμα».

Στην ανακοίνωση ο Πάπας ανέφερε πως «η έκτρωση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό αμάρτημα, καθώς δίνει τέλος σε μία αθώα ζωή», τονίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει αμάρτημα που η ελεημοσύνη του Θεού δεν μπορεί να αγγίξει και να καθαρίσει όταν βρει μία μετανοημένη ψυχή που επιδιώκει να συμφιλιωθεί μαζί Του».

Ο Πάπας είχε ήδη δώσει το δικαίωμα «άφεσης αμαρτιών» για τη συγκεκριμένη πράξη σε όλους τους ιερείς για την περίοδο της «Ιερής Χρονιάς της Ελεημοσύνης», η οποία διήρκεσε από τις 8 Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αυτής της χρονιάς, ωστόσο τα λεγόμενα της τελευταίας ανακοίνωσής του υποδεικνύουν ότι αυτή η αλλαγή θα επεκταθεί χρονικά, διατηρώντας την ισχύ της μέχρι τη λήξη της θητείας του.

«Από εδώ και στο εξής παραχωρώ σε όλους τους ιερείς την ιδιότητα να συγχωρούν όλους όσοι έχουν υποπέσει στο αμάρτημα της έκτρωσης, επεκτείνοντας τον κανόνα που αρχικά ήταν περιορισμένος για τη διάρκεια της Ιερής Χρονιάς», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του.

Η σημασία της κίνησης του Πάπα είναι μεγάλη, αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τις διδαχές του καθολικισμού, η έκτρωση αποτελεί τόσο σοβαρό αμάρτημα που όσοι συμμετέχουν σε αυτό επιβάλλουν αυτόματα τον αφορισμό τους, καθώς διαπράττουν ένα αμάρτημα που γνωρίζουν ότι η Εκκλησία θεωρεί εξαιρετικά σοβαρό. Μολαταύτα, στις περισσότερες επισκοπές του ανεπτυγμένου κόσμου και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία, οι επίσκοποι ήδη επιτρέπουν στους ενοριακούς ιερείς να παρέχουν άφεση για το αμάρτημα της έκτρωσης, ωστόσο στα περισσότερα μέρη του κόσμου ακολουθείται ακόμη η παλιά πρακτική.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος Ρίνο Φισικέλα δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες αφορούν όλους του καθολικούς πιστούς που συμμετέχουν σε μία έκτρωση, δηλαδή τη γυναίκα, τον γιατρό που την έχει αναλάβει, καθώς και το ιατρικό προσωπικό που τον βοηθά να τη φέρει εις πέρας, ενώ επίσης σημείωσε ότι η χορήγηση άφεσης θα προκαλεί και την ταυτόχρονη άρση του αφορισμού του αμαρτωλού. Επιπλέον, απέρριψε το σενάριο πολλοί άνθρωποι να δουν στην κίνηση αυτή τη μείωση της σημασίας του συγκεκριμένου αμαρτήματος, τονίζοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει κανένα είδος χαλάρωσης» και υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα σχετικά με το μέγεθος του αμαρτήματος της έκτρωσης και της ικανότητας του Θεού να μπορεί να πλησιάζει κάθε αμαρτωλό. Ο τελευταίος είχε περιγράψει την περασμένη χρονιά «την υπαρξιακή και ηθική δοκιμασία» που βιώνουν οι γυναίκες που έχουν προβεί σε έκτρωση, προσθέτοντας ότι έχει γνωρίσει «τόσες πολλές γυναίκες που φέρουν στην καρδιά τους το τραύμα αυτής της τόσο επίπονης και αγωνιώδους απόφασης».

Βοήθεια σε μετανοούντες

Απευθυνόμενος σε όλους τους καθολικούς ιερείς μέσω του δεκασέλιδου γράμματός του, ο Πάπας Φραγκίσκος τους ζήτησε «να υποδέχονται με καλοσύνη και πατρική αγάπη τους πάντες, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του αμαρτήματος που έχει διαπραχθεί, βοηθώντας τους μετανοούντες να αντιληφθούν το κακό που έχουν διαπράξει, παρουσιάζοντας ξεκάθαρα τις ηθικές αρχές, προχωρώντας υπομονετικά πλάι στους πιστούς στο ταξίδι της μετάνοιας τους και προνοώντας να ξεχωρίζουν κάθε μοναδική περίπτωση και να είναι γενναιόδωροι στην απονομή της θεϊκής συγχώρεσης». kathimerini.gr