Νέος πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ ο Αντ. Λεούσης μετά την παρέμβαση του υπερταμείου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Νέος πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ ο Αντ. Λεούσης μετά την παρέμβαση του υπερταμείου

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, προκρίνοντας δηλαδή εμμέσως την προεδροποίηση του Αντ. Λεούση (φωτ.).Λύση στη διοικητική κρίση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ), γνωστής ευρύτερα ως υπερταμείο. Νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εξελέγη ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης, ο οποίος διατηρεί πλέον και τις δύο θέσεις. Η πλήρωση της θέσης του προέδρου επιτρέπει να γίνει την επομένη εβδομάδα και η επικαιροποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan), που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η οποία έχει καθυστερήσει, αναφέρουν πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το διοικητικό αδιέξοδο του ΤΑΙΠΕΔ κλήθηκε να λύσει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΠ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάιο και μετά αποτελεί θυγατρική της και επειδή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ, που έχει την αρμοδιότητα διορισμού διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη συσταθεί. Ετσι η ευθύνη πέρασε de facto στο Εποπτικό, που πραγματοποίησε έτσι την πρώτη του διαχείριση κρίσης. Η κρίση προέκυψε μετά την υπουργοποίηση του μέχρι πριν από δύο εβδομάδες προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, που άφησε με τρία μέλη το Δ.Σ. αντί για πέντε που προβλέπεται. Το Δ.Σ. μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τρία μέλη, αλλά αυτά πρέπει να ομονοούν. Κάτι που δεν συνέβη την Πέμπτη, οπότε και το μη εκτελεστικό μέλος Αγγ. Βλάχος έθεσε θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεων που προωθήθηκαν και ειδικότερα την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου Αντ. Λεούση και στη θέση του προέδρου. Μετά αυτή την εξέλιξη οι δύο παρατηρητές του Εurogroup και της Κομισιόν που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ενημέρωσαν τους δανειστές, τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, Ζακ Λε Παπέ, και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

Ο Λε Παπέ, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε απευθείας με τον υπουργό Οικονομικών και ζήτησε την τοποθέτησή του στο θέμα της επιλογής νέου προέδρου καθώς ο υπουργός εκπροσωπεί τον μόνον μέτοχο του υπερταμείου, το ελληνικό Δημόσιο. Το υπουργείο απάντησε πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, προκρίνοντας δηλαδή εμμέσως την προεδροποίηση του Αντ. Λεούση, που είχε τη σύμφωνη γνώμη των 2 από τα 3 μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Ομως το υπουργείο επιφυλάχτηκε του δικαιώματός του να παρέμβει όποτε το κρίνει απαραίτητο. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ συνέχισε τη διακοπείσα την Πέμπτη συνεδρίαση χθες το απόγευμα και εξέλεξε πρόεδρο. Μέχρι να ξεκαθαρίσει όμως εδώ και 15 ημέρες το θέμα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ήδη παρήλθαν κρίσιμες ημερομηνίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Χάθηκε κατ’ αρχάς το χρονικό παράθυρο για να αποφασιστεί και να προχωρήσει η ανάρτηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ στο virtual data room (VDR) ώστε να γίνει η διαβούλευση με τους συμμετέχοντες υποψήφιους επενδυτές για το 67% της εισηγμένης σε χρόνο που να επιτρέπει να υποβληθούν προσφορές τέλη Ιανουαρίου. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού απαιτείται συγκεκριμένη χρονική διάρκεια διαβούλευσης και έτσι χάθηκε η δυνατότητα προσδιορισμού καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός Ιανουαρίου. Αλλά η εκπλήρωση αυτής της προθεσμίας είναι μνημονιακή δέσμευση.

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλους, μικρότερου βεληνεκούς, διαγωνισμούς και πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και όσο συνεχίζεται η απουσία διοίκησης κινδυνεύουν και συναλλαγές όπως π.χ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή αναβολές όπως π.χ. για την ΕΕΣΣΤΥ. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μνημονιακά επιφορτισμένο με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018, εκ των οποίων έχουν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. το 2017 και 1,1 δισ. το 2018. Ηδη η απελθούσα διοίκηση Πιτσιόρλα είχε μιλήσει για 2 δισ. φέτος, αλλά οι καθυστερήσεις απειλούν με εκτροχιασμό αυτούς τους σχεδιασμούς. kathimerini.gr