Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και ανοίγει θέμα συνόρων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και ανοίγει θέμα συνόρων

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και ανοίγει θέμα συνόρων«Η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο, ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας - Δείτε το βίντεο με τη δήλωσή του - «Απαράδεκτες οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Αυτό πια θα το έχουν αντιληφθεί ακόμη και οι... πέτρες στο υπουργείο ελληνικό Εξωτερικών μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης επισημοποιώντας ότι η Άγκυρα θέλει να επαναχαράξει τα σύνορά της με προφανή σκοπό να μεγαλώσει την επικράτειά της σε βάρος των γειτονικών της χωρών...

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι το τελευταίο κράτος που ιδρύσαμε με ό,τι μας απέμεινε μετά από όλες τις αυτοθυσίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε... Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο κράτος, ας μην ξεγελιόμαστε. Είμαστε κληρονόμοι ενός έθνους που είδε τα εδάφη του να φτάνουν τα 22 εκατ. χιλιόμετρα» είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας σε διάσκεψη της Αστυνομικής Ακαδημίας για το «Πνεύμα της νέας ασφάλειας της Τουρκίας». 

Και συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Λίγο πριν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας κατείχαμε εδάφη 3 εκατ.χιλιομέτρων. Μειώθηκαν, μειώθηκαν, μειώθηκαν και έφτασαν στα 780.000 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ενοχλούνται όταν αναφέρομαι στη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ενοχλείστε; Δυστυχώς, στη Λωζάνη από αυτά τα 3 εκατ. χιλιόμετρα, κάποια μέρη «φαγώθηκαν» και έμειναν 780.000 χιλιόμετρα». 

«Μας πήραν τα μέρη που ήταν μπροστά στη μύτη μας και περηφανεύονται γι' αυτό. Και λένε ότι από αυτή τη Συνθήκη, αυτή τη συμφωνία, βγήκαμε με επιτυχία! Πώς γίνεται να δίνεις αυτό που έχεις στα χέρια σου και ακόμη να λες ότι πετύχαμε;» επισήμανε ο κ. Ερντογάν κατηγορώντας το κεμαλικό καθεστώς που συνομολόγησε τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 ότι απέτυχε και συναίνεσε στη συρρίκνωση της τουρκικής επικράτειας παραχωρώντας εδάφη τα οποία -σύμφωνα με την αναθεωρητική λογική του προέδρου της Τουρκίας- ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία...

«Και βέβαια χαιρετίζουμε με εκτίμηση όλες τις επιτυχίες της Λωζάνης, αλλά η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε! Βαδίζοντας προς το 2023 (σσ όταν θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που διαμόρφωσε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας) έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε!» τόνισε ο κ. Ερντογάν θέτοντας ξεκάθαρα τον στόχο της Άγκυρας για αλλαγή συνόρων με προσάρτηση νέων εδαφών στην τουρκική επικράτεια!  
Προκαλεί ανατριχίλα ο κυνικός όσο και ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν ξεδίπλωσε τον νέο τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό και μίλησε για αλύτρωτες πατρίδες και δήθεν σκλαβωμένα εδάφη τα οποία -κατά την άποψή του- πρέπει να ενταχθούν και πάλι στον κορμό του τουρκικού κράτους. 

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προκύπτει ότι οι Τούρκοι διεκδικούν ακόμη και τον... τετραπλασιασμό της επικράτειάς τους, προφανώς σε βάρος γειτονικών χωρών. Και δεν ονειρεύονται μόνο εδάφη της ευρισκόμενης σε εμφύλια σύρραξη Συρίας αλλά ξεκάθαρα αμφισβητούν την χάραξη των συνόρων με την Ελλάδα, όπως αυτή οριστικοποιήθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Αναφερόμενος στο χρονικό ορόσημο του 1923, πότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και τον στόχο για εδαφική επέκταση των συνόρων της Τουρκίας αποκαλύπτοντας ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για να απελευθερώσουν δήθεν αλύτρωτες πατρίδες αλλάζοντας το status quo και αδιαφορώντας αν θα θιγούν τα συμφέροντα άλλων! «Αλλά και πάλι θα το πράξουμε» ήταν η αποστροφή στον λόγο του Ταγίπ Ερντογάν με την οποία άφησε σαφή υπαινιγμό ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν και σε πράξεις, έμπρακτες ενέργειες, για να βρουν το δίκιο τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...

Με τις επαναλαμβανόμενες ομιλίες του για την Συνθήκη της Λωζάνης ο κ. Ερντογάν δημιουργεί την αίσθηση στους Τούρκους ότι έχουν αδικηθεί και ότι τουρκικά εδάφη βρίσκονται -αδίκως- υπό τον έλεγχο άλλων χωρών, προαναγγέλοντας συζητήσεις και άλλες ενέργειες για την επέκταση του τουρκικού κράτους. Δεν είναι πολύ καιρός που ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι τουρκικά, διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες θα μπορούσε να έχει ακόμη και ο πιο καλόπιστος διπλωμάτης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι αντί να αποδεχθούν τον ενταφιασμό της ανιστόρητης πολιτικής των γκρίζων ζωνών, δηλαδή του αβάσιμου ισχυρισμού ότι υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που «κατέχει» η Ελλάδα χωρίς να της ανήκουν, οι Τούρκοι θέτουν ανοιχτά ζήτημα επαναχάραξης των συνόρων δικαιώνοντας απολύτως τα λίγα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που θεωρούν ότι όσα ζητά η Τουρκία η Ελλάδα δεν μπορεί να τα παραχωρήσει, ενώ ακόμη κι εκείνα που η Αθήνα θα μπορούσε να δώσει δεν είναι αρκετά για την Τουρκία...

Εκτός τόπου και χρόνου ο υφυπουργός Αμανατίδης


Πώς αντέδρασε η ελληνική διπλωματία στην επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν; Η ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα είναι αποκαλυπτική.

«Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, πραγματοποίησε, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Yaşar Halit Çevik.

Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκε σε δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς αρμοδιότητας του κ. Υφυπουργού, με έμφαση στη μορφωτική-πολιτιστική διπλωματία και τις θρησκευτικές υποθέσεις. Από πλευράς του κ. Υφυπουργού ετέθη, στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της UNESCO».


Απολύτως εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή η ελληνική πλευρά η οποία -χαμένη στην μετάφραση και προφανώς απληροφόρητη για τις προκλητικά αναθεωρητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ούτε καν εξέφρασε την ενόχλησή της ή μετέφερε το παραμικρό στον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Αθήνα αλλά συζητούσε για την πολιτιστική διπλωματία και την... UNESCO μοιάζοντας σαν να αποδέχεται τις μονομερείς απόψεις Ερντογάν! 

ΝΔ: Έντονος προβληματισμός από τις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης


Η πρώτη αντίδραση για τους ισχυρισμούς Ερντογάν και την επίσημη τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αλλάξει ήρθε από τη ΝΔ που προειδοποίησε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη.
 
«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.  Οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που - εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη.  Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος περίπου στις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης. 

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης


Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε επισήμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ενδεχομένως η καθυστέρηση μπορεί να αποδοθεί στην προσπάθεια να διασταυρωθούν ξανά και να μεταφραστούν επισήμως οι δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης ο κ. Ερντογάν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην μετάφραση πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας από τους υπεύθυνους της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

«Στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.