ΣΙΔΝΕΪ. Το σκορβούτο, ασθένεια του 18ου αιώνα που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C, έκανε αιφνίδια την εμφάνισή του στην Αυστραλία. Η ασθένεια εντοπίστηκε σε διαβητικούς ασθενείς νοσοκομείου του Σίδνεϊ. Η καθηγήτρια Τζένι Γκάντον λέει ότι σημαντικός αριθμός ασθενών της, οι οποίοι εμφάνιζαν χρόνιες πληγές, ξεπέρασαν το πρόβλημα αυτό με μια απλή αγωγή βιταμίνης C.
Η έλλειψη βιταμίνης C στο σώμα προκαλεί ελαττωματική ανάπτυξη κολλαγόνου και των συνδετικών ιστών, ικανή να οδηγήσει σε εκχυμώσεις, αιμορραγία των ούλων, πόνους αρθρώσεων και αδυναμία επούλωσης πληγών. Οταν οι ασθενείς ερωτήθηκαν για τη δίαιτά τους, οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι έτρωγαν ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οσοι πάλι έτρωγαν φρούτα και λαχανικά, τα έβραζαν υπερβολικά, καταστρέφοντας έτσι τη βιταμίνη C που αυτά περιέχουν. «Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C και γι’ αυτό πρέπει να τρώμε τροφές που περιέχουν την ουσία», λέει η δρ Γκάντον.
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Ρίτικα Ρέκι, λέει ότι μόλις 7% των Αυστραλών ενηλίκων καταναλώνουν κάθε ημέρα την πρέπουσα ποσότητα λαχανικών.
Ο διαιτολόγος Τιμ Μακμάστερ λέει ότι αν και ο αριθμός των κρουσμάτων σκορβούτου είναι μικρός, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό: «Η μόνη αιτιολογημένη εμφάνιση σκορβούτου στις μέρες μας είναι σε ασθενείς, που παραμένουν πολύ χρόνο στο νοσοκομείο, σε καρκινοπαθείς ή σε πολυεγκαυματίες, αλλά σίγουρα όχι στον πληθυσμό». kathimerini.gr