Μακράν από την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας που θα βάλει τέλος στα αδιέξοδα και θα θέσει τις βάσεις ενός βιώσιμου μοντέλου κινείται η κυβέρνηση, προκρίνοντας και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς λύσεις που μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα πολιτικά. Διά του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, που προΐσταται των χειρισμών, έχει πετύχει η κατ’ αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές να μην συμπεριλάβει πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και το απαιτούμενο ποσοστό της μείωσης του παραγωγικού της δυναμικού κατά 40% να προέλθει από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, κατ’ αναλογίαν παλαιών και νέων. Αυτό επικοινωνιακά άρχισε ήδη να «πουλιέται» εντός και εκτός κόμματος ως σημαντική νίκη. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση πέταξε από πάνω της την «καυτή» πατάτα των υδροηλεκτρικών μόνο για μερικούς μήνες, αφού θα υποχρεωθεί να την ξαναπιάσει τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί το προβλεπόμενο από το προσχέδιο της συμφωνίας market test, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν τα επόμενα βήματα για την πώληση των μονάδων.
Η πλευρά της ΔΕΗ, πάντως, δεν είναι λιγότερο ανήσυχη με αυτή την εξέλιξη, καθώς εκτιμά ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές εάν δεν υπάρξει στήριξή του με συγκεκριμένα μέτρα. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν την αβεβαιότητα των CO2 σε βάθος χρόνου και επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού ακολουθούν ακριβώς εξ αυτού του λόγου και των μέτρων για την κλιματική αλλαγή στρατηγική απανθρακοποίησης. Η πλευρά της ΔΕΗ φέρεται να έχει επισημάνει στον κ. Σταθάκη τον κίνδυνο να μην προσελκύσουν οι λιγνιτικές μονάδες επενδυτικό ενδιαφέρον στο market test του Σεπτεμβρίου και έχει εισηγηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να ζητήσει δέσμευση της Κομισιόν για παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, καθώς και δέσμευση για ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον μηχανισμό των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Οι δύο αυτοί όροι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, μπορούν να καταστήσουν τον λιγνίτη ελκυστικό επενδυτικά, αλλά κυρίως να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή του στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 25% - 28%.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, η πλευρά της ΔΕΗ εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να δει από τώρα τη λύση των «πακέτων», συνδιαμορφώνοντας με τους θεσμούς τους όρους πώλησης αντί να υποχρεωθεί να το κάνει τον Σεπτέμβριο ή σε ένα χρόνο από τώρα σε συνθήκες άτακτης υποχώρησης.
Στο σκέλος της πολιτικής διαχείρισης του θέματος, ο υπουργός κ. Σταθάκης είχε χθες μακράς διάρκειας συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Κοζάνη για να ενημερώσει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις κατά της πώλησης των μονάδων, με συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα.