«Ολα γίνανε γρήγορα και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα..., μόνο ότι από ένστικτο έπεσα στο πάτωμα του θαλάμου οδήγησης», περιγράφει ο μηχανοδηγός Παύλος Θανασιάς τη στιγμή του εκτροχιασμού του συρμού στο Αδενδρο, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Τα λόγια του μηχανοδηγού (που οδηγούσε το τρένο από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα) επιβεβαιώνουν την υπερβολική ταχύτητα με την οποία κινούνταν το τρένο, όπως περιγράφεται άλλωστε κατά την πρώτη εκτίμηση για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Χωρίς να φρενάρει καθόλου ο μηχανοδηγός που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι είχε αναπτύξει ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 144 χλμ./ώρα, ενώ το όριο κίνησης στο σημείο ήταν τα 60 χλμ./ώρα, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εκδόθηκε χθες.
Στελέχη ωστόσο του ΟΣΕ υποστηρίζουν ότι το πόρισμα δεν απαντά στο γιατί ο μηχανοδηγός, που έχασε τη ζωή του, δεν μείωσε ταχύτητα προσεγγίζοντας το Αδενδρο και ενώ κινούνταν σε παρακαμπτήριο σιδηροδρομικό δίκτυο όπου οι ταχύτητες κίνησης είναι πολύ χαμηλότερες. Τα στοιχεία που διερευνώνται και αναμένεται να αποσαφηνιστούν στο οριστικό πόρισμα αφορούν στο σύστημα φωτοσήμανσης. Ενα ενδεχόμενο είναι το σύστημα να μη λειτουργούσε. Στην περίπτωση όμως που αυτό λειτουργούσε μπορεί λόγω ελλιπούς συντήρησης των συστημάτων τηλεδιοίκησης-φωτοσήμανσης να μην ήταν ορατό από τον μηχανοδηγό. Στελέχη του ΟΣΕ εξηγούν ότι την άνοιξη όταν τα χόρτα ψηλώνουν εμποδίζουν την ορατότητα των μηχανοδηγών ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Ενα τρίτο ενδεχόμενο δεν αποκλείει την απόσπαση της προσοχής του μηχανοδηγού για άγνωστο λόγο (μιλούσε σε κάποιον ή στο κινητό τηλέφωνο), ο οποίος απλώς δεν είδε και δεν έλαβε υπόψη τις φωτεινές ενδείξεις του συστήματος φωτοσήμανσης.
Προβληματισμός
Ο μηχανοδηγός του I/C 58 ήταν έμπειρος και προερχόταν από τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι τα περιστατικά είναι πλέον επαναλαμβανόμενα και στελέχη του Οργανισμού τονίζουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφαλούς διέλευσης των συρμών από τέτοια σημεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού τα «κλειδιά» των κύριων σιδηροδρομικών γραμμών είναι γυρισμένα προς τις παρακαμπτήριες γραμμές οδηγώντας τους συρμούς έξω από το κεντρικό δίκτυο. Κάτι τέτοιο, εκτός από επικίνδυνο θεωρείται ανεπίτρεπτο ειδικά για εμπορευματικά τρένα, τα οποία δεν σταματούν στους περιφερειακούς σταθμούς και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, άρα θα έπρεπε να κινούνται μόνο κατά μήκος του κεντρικού δικτύου.
Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή καθυστερεί η υλοποίηση του έργου για την εγκατάσταση και λειτουργία του «Συστήματος Ελέγχου Ταχύτητας και Παραβίασης Φωτοσημάτων», μέσω του οποίου θα καλύπτεται ολόκληρος ο σιδηροδρομικός άξονας από την Αθήνα ώς τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έργο που δημοπρατήθηκε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει παραδοθεί. kathimerini.gr