Από εννέα έως 11 τηλεoπτικές άδειες χωρά το φάσμα, σύμφωνα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα όπως ανέφερε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, τα κανάλια θα μπορούν να εκπέμψουν σε σήμα τυπικής (standard), αλλά και υψηλής ευκρίνειας (high definition).
«Eχουμε καταλήξει, ή τουλάχιστον η δική μου εισήγηση προς την ολομέλεια και η εντύπωση που έχω σχηματίσει –κι έχω αρκετά χρόνια στο επάγγελμα αυτό– είναι ότι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων είναι δώδεκα άδειες καναλιών τα οποία μπορούν να εκπέμπουν ταυτόχρονα σε υψηλή ευκρίνεια και σε standard ευκρίνεια», είπε ο κ. Μορώνης. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο αριθμός «δώδεκα» είναι θεωρητικός, γιατί σήμερα ένα μέρος του φάσματος της DIGEA αναλίσκεται από την ΕΡΤ. Η τελευταία δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει το δικό της δίκτυο, παρόλο που έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα τέσσερις διαγωνισμούς προμήθειας του σχετικού εξοπλισμού (πομπούς). Οι διαγωνισμοί όμως «ναυάγησαν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα ο τελευταίος διαγωνισμός εισέπραξε ιδιαίτερα δυσμενή σχόλια από τους δικαστές του δικαστηρίου. Ετσι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μορώνη, μπορούν να αποδοθούν μόνον εννέα άδειες, με τη σημείωση ότι «όταν η ΕΡΤ αποκτήσει το δικό της σύστημα εκπομπής, θα έχουμε τη δυνατότητα να δοθούν δύο ακόμη άδειες στις πολυπλεξίες που χειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία και δύο ακόμη άδειες στις πολυπλεξίες που θα διαχειρίζεται η ΕΡΤ...».
Επιφυλάξεις
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσης των τηλεοπτικών αδειών, τα στελέχη του ΕΣΡ κράτησαν κλειστά χαρτιά. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Αθανάσιος Κουτρουμάνος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Νομίζω ότι δεν θα έχει κανείς αντίρρηση... για τη σύνταξη μιας προκήρυξης που θα οδηγήσει σε μια αδειοδότηση, η οποία δεν θα ανατραπεί από τα δικαστήρια, από το ΣτΕ». Μάλιστα, κατά τον κ. Κουτρουμάνο, δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από την έκδοση μιας προκήρυξης «εάν θέταμε σε κίνδυνο την όλη διαδικασία».
Πάντως σε ό,τι αφορά τον πιθανό χρόνο έναρξης μιας διαδικασίας εκχώρησης των αδειών, δεν αναμένεται πριν από την πάροδο αρκετών μηνών. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για μια διαδικασία που θέλει 2 - 3 μήνες να εκκινήσει. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θεωρείται αισιόδοξο, καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον συντονισμό των συχνοτήτων με τις όμορες χώρες. Κάτι τέτοιο αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.
Εν γένει, τα μέλη του Συμβουλίου αντιμετώπισαν μάλλον ψύχραιμα τις «ιαχές» Παππά, που είχαν ακουστεί λίγες ώρες νωρίτερα, για απόδοση ευθυνών στα μέλη του ΕΣΡ με αφορμή το θέμα της αδειοδότησης. Μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτευσης στηλίτευαν χθες τη στάση του κ. Βούτση προς το ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας ως επιτιμητική για τα μέλη του τη χθεσινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Το Συμβούλιο εμφανίζεται στη διάσκεψη των προέδρων μόνον όταν ελέγχεται για το έργο του.