Κανονικά το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κανονικά το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί σήμερα τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή των συντάξεων με στελέχη να υπενθυμίζουν πως δεν είναι δεσμευτική. «Αγώνα δρόμου» δίνουν στο Μαξίμου τόσο για τη ψήφιση των μέτρων όσο και για το ζήτημα του χρέους.
Με «αγκάθια» είναι στρωμένος ο δρόμος για την κυβέρνηση μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας με τον Ελεγκτικό Συνέδριο να προκαλεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο», αλλά κυρίως έναν νέο κύκλο συζήτησης που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Μετά την πληροφορία πως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019, από το Μαξίμου επέλεξαν να μην κάνουν κάποιο σχόλιο. Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη αυτό που διευκρίνιζαν είναι πως η γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική και πως είναι πάγια η θέση του σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα υπενθύμιζαν πως το ίδιο είχε γίνει και στο νόμο Κατρούγκαλου πέρυσι τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται πως Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του δημόσιου τομέα.
Το ζητούμενο είναι για το κυβερνητικό στρατόπεδο κατά πόσο αυτή η απόφαση θα πιέσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου, όπως υποστηρίζουν η πλειοψηφία των «153» είναι «μπετοναρισμένη». Αυτή την εικόνα της συμπαγούς ομάδας θέλουν να διατηρήσουν για τις υπόλοιπες 9 ημέρες που απομένουν μέχρι το νομοσχέδιο ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το σίγουρο είναι πως από την Ηρώδου Αττικού θα επιχειρήσουν μέσα στην ημέρα να προχωρήσουν μπροστά στο σχεδιασμό που αφορά τα επόμενα βήματα τόσο για τη ψήφιση των μέτρων στις 18 Μαΐου όσο και για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους.  Ως ένεση «τόνωσης του ηθικού» των βουλευτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν, άλλωστε και οι τελευταίες παρεμβάσεις του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη που δεν απέκλεισαν με δηλώσεις τους το πρόγραμμα του 2018 να επαναδιαπραγματευτεί, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Μαξίμου. «Η δημοσιονομική πολιτική πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας», τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι στο NEWS 247, συμπληρώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίχτυπο με δεδομένα αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ».
Υπάρχουν στελέχη που βλέπουν πως μέσω της ψηφοφορίας θα μπορούσαν να προκληθούν  ρήγματα στις τάξεις της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που είτε ολόκληρα κόμματα είτε μεμονωμένοι βουλευτές επιλέξουν να στηρίξουν θετικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Οι εξελίξεις για το χρέος
Το βλέμμα του πρωθυπουργού, που σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, εστιάζεται στο ζήτημα του χρέους και στις διεργασίες που θα ξεκινήσουν από αύριο. Στη διάσκεψη του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας μέχρι τις 13 Μαΐου το Washington Group αναμένεται να συνεδριάσει και πιθανότατα να δώσει μια σαφή κατεύθυνση για το που πηγαίνουν τα πράγματα. Πιθανότατα να ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, ενώ ενδιάμεσα ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντατικοποιήσει τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενδεχομένως και με την Άνγκελα Μέρκελ.
Θετικά αποτιμούν στο Μαξίμου την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στο τιμόνι της Γαλλίας, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ήδη υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή του «φίλου» Φρανσουά Ολάντ .
Από το πρωθυπουργικό γραφείο αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Το νέο Γάλλο πρόεδρο θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου.
Στελέχη εκτιμούν πως η Γερμανική πλευρά για πρώτη φορά συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, απλώς έχει βάλει τα δικά της όρια στη συζήτηση, που έχουν να κάνουν και με τις επικείμενες εκλογές. Πιο σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις εξακολουθεί να ζητά το ΔΝΤ.
Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. news247.gr