Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για κίνηση που θυμίζει Νίξον - Ο αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι ο Τζέιμς Κόμεϊ είναι ανεπαρκής
Σε μια κίνηση που σε πολλούς Δημοκρατικούς θύμισε την εποχή Νίξον προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ απολύοντας τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.
Αν και η επίσημη δικαιολογία που επικαλέστηκε ο αμερικανός πρόεδρος ήταν η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς για τις πράξεις του Κόμεϊ για την υπόθεση των e-mail της Χίλαρι Κλίντον, οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση Κόμεϊ γίνεται σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη έρευνα για τη φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.
«Είναι Nixonian» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπόμπ Κάσεϊ, σε μια σύνδεση με την γνωστή ως «σφαγή του Σαββάτου» κίνηση του Ρίτσαρντ Νίξον να απολύσει τον ειδικό ερευνητή για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει: «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρεις ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας».
«Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI που να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη και πίστη στη ζωτικής σημασίας αποστολής του, της επιβολής του νόμου», είπε ο Τραμπ στην επιστολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.
Η ανακοίνωση της απόλυσης Κόμεϊ, μάλιστα, έγινε ενώ ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του FBΙ ενημέρωνε πράκτορες της υπηρεσίας στο Λος Άντζελες. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τη σκηνή λέγοντας ότι ξαφνικά ένας αξιωματούχος πλησίασε τον Κόμεϊ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και τον ενημέρωσε ότι στην οθόνη πίσω του έπαιζε ως έκτακτη είδηση η απομάκρυνσή του. Αν και αρχικά ο Κόμεϊ τα έχασε, στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ομιλία του πριν να μεταβεί σε μια ξεχωριστή αίθουσα με τους συμβούλους του για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης το σημείωμα του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ροντ Ρόσενστιν το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο που ο διευθυντής (του FBI) χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας στα emails (ηλεκτρονικά μηνύματα) της υπουργού Κλίντον, και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί την σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος», γράφει ο Ρόσενστιν.
Μεταξύ των λαθών που αναφέρει ο Ρόσενστιν ήταν ο «σφετερισμός» του κύρους της τότε γενικής εισαγγελέα των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς με την ανακοίνωσή του των πρώιμων συμπερασμάτων για την έρευνα στα ηλεκτρονικά μηνύματα, την οποία έκανε στις 5 Ιουλίου.
Ο Κόμεϊ «ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιο ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των δεόντως διορισμένων ηγετών του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας. Ο πρώην διευθυντής του FBI επίσης «αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή» όταν διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να "δημοσιοποιήσει υποτιμητικές πληροφορίες περί του ατόμου μιάς απορριφθείσας εγκληματικής έρευνας».
Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον.
Οι Δημοκρατικοί αποδίδουν στην ανακοίνωσή του αυτή την ήττα της Κλίντον από τον Τραμπ. protothema.gr