Aνελέητα βομβαρδίζει ο αμερικανικός Τύπος τον Τραμπ σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι Times της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν υπόμνημα του τέως διευθυντή του FBI, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ τού είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα εις βάρος του πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλιν.
«Ελπίζω να το αφήσεις το θέμα. Είναι καλός άνθρωπος» φέρεται να είπε ο πρόεδρος στον Κόμεϊ, τον διευθυντή του FBI, που απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες πριν από λίγες ημέρες.
Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο.
Το συγκεκριμένο υπόμνημα γράφτηκε μία μέρα μετά την παραίτηση του Φλιν από τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου.
Ο Κόμεϊ κοινοποίησε το υπόμνημα σε άλλα στελέχη του FBI, αλλά ουδέποτε απάντησε στον πρόεδρο για το τι θα έκανε με την έρευνα. Αρκέστηκε μόνο να συμφωνήσει μαζί του ότι ο Φλιν είναι «καλός άνθρωπος».
Ο Φλιν παραιτήθηκε, καθώς έγιναν γνωστές οι επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, προτού αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, κατηγορήθηκε ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς πρόεδρο και αντιπρόεδρο για τα όσα είπε με τον διπλωμάτη.
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα.
Πάντως, οι απανωτές αποκαλύψεις για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που ο Τραμπ αρνείται, έχουν βαρύνει το κλίμα στην Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα με το ταξίδι που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη (Σύνοδος ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και G7 στην Ιταλία).
«Θα πρέπει να πάει καλά αυτό το ταξίδι, χωρίς σοβαρά λάθη ώστε με κάποιο τρόπο να ξεπεραστεί το τελευταίο 10ήμερο» αναφέρει στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.
Πάντως, στους διαδρόμους του Κογκρέσου δεν απουσιάζουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής του Τραμπ. Άλλωστε, η υπόθεση της απόλυσης του διευθυντή του FBI έφερε σε πολλούς μνήμες από τους μήνες του Watergate που τελικά οδήγησαν στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον.
Για την παραπομπή του προέδρου χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, με λίγα λόγια θα πρέπει το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να στραφεί εναντίον του. Εκτός βέβαια και αν ο ίδιος παραιτηθεί, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον Νίξον, το 1974.
Για αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές το Κογκρέσο δεν πρόκειται να στραφεί κατά του Τραμπ, αν προηγουμένως δεν έχει καλλιεργηθεί ένα τέτοιο κλίμα στην κοινή γνώμη. Κοινώς, αν η βάση των Ρεπουμπλικάνων δεν εγκαταλείψει τον πρόεδρο, δύσκολα θα το πράξουν οι βουλευτές.
Ήδη, πάντως, σε έρευνα που έγινε το Φεβρουάριο, το 46% των ερωτηθέντων απαντούσε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για την ιστορία, δύο πρόεδροι των ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καθαίρεση: ο Άντριου Τζόνσον το 1868, επειδή έπαυσε τον υπουργό Πολέμου, ενώ δεν είχε το δικαίωμα, και ο Μπιλ Κλίντον το 1998 για την υπόθεση της Μόνικα Λιούνσκι.
Όμως, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς όταν πήγε στη Γερουσία δεν βρέθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3.in.gr