Ο «πόλεμος» στην αραβική χερσόνησο τα έχει όλα: θρησκεία, βασιλιάδες, πρίγκιπες, πετρέλαιο, τρομοκρατία, εμπόρους όπλων και άφθονο χρήμα
Με τα ερείπια που άφησε πίσω της η «Αραβική Άνοιξη» της κυρίας Κλίντον στη βόρεια Αφρική, με τον πόλεμο στη Συρία να συνεχίζεται και τις πληγές των επεμβάσεων στο Ιράκ να μην έχουν κλείσει, η Μέση Ανατολή και η Αραβική Χερσόνησος ανεβάζουν και πάλι υψηλές θερμοκρασίες, γύρω από την κρίση με το Κατάρ. Εν μέσω του σκηνικού αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν καλούν σε λύση μέσω της διπλωματικής οδού, την ώρα που το αμερικανικό FBI «βλέπει» πίσω από την αφορμή για την έναρξη της κρίσης Ρώσους χάκερ!Η βασική εμπλοκή που έθεσε ξανά σε κίνηση τα γρανάζια στην περιοχή ήταν η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αλλάξει την πολιτική Ομπάμα απέναντι στο Ιράν. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου, καθώς η στάση της Ουάσιγκτον αποτελεί ένα από τους κύριους συντελεστές της ιστορικής εξίσωσης που καθορίζει τις σχέσεις Σουνιτών και Σιιτών, τον συσχετισμό ισχύος Αράβων και Περσών δηλαδή, με την προσθήκη του κράτους του Ισραήλ από το 1945 και μετά.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών
Πράξη 1η: Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ σε εξοπλισμούς ύψους... 350 δισ. δολαρίων. Με τις ευλογίες του Ισραήλ. Το ντηλ έκλεισε στον πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή.Πράξη 2η: Λίγες ημέρες αργότερα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και το κατηγορούν για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ιράν (παρότι το εμιράτο ανήκει στο σουνιτικό και όχι σιιτικό Ισλάμ).
Σημείωση: Κατάρ και Ιράν μοιράζονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ σύμφωνα με την «Haaretz» του Ισραήλ οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία δισεκατομμυρίων και για ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου.
Πράξη 3η: Ο Τραμπ γράφει στο τουίτερ πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ζήτησε να του πουν ποιοι χρηματοδοτούν του τρομοκράτες και οι Άραβες ηγέτες του έδειξαν την κυβέρνηση της Ντόχα.
Πράξη 4η: Οι ΗΠΑ ζητούν ενότητα του αραβικού κόσμου και επίλυση της κρίσης μέσα από τη διπλωματία. Άλλωστε, στο Κατάρ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην περιοχή, που κατευθύνει τις επιχειρήσεις στη Συρία. Άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης σουνιτών και σιιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ώρες ανέβηκαν στη σκηνή και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, προκειμένου να συζητήσουν κοινές επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών. Το μήνυμα κατά του αποκλεισμού ήταν σαφές. Και για όσους δε το κατάλαβαν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως το πρόβλημα που προέκυψε θα πρέπει να λυθεί με διάλογο.
Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε πως «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας». Και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με την Ντόχα για την επίλυση της κρίσης.
Ρώσους χάκερ «βλέπει» πίσω από την κρίση το FBI
Ερευνητές του FBI, του αμερικανικού γραφείου ερευνών, πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο ρώσων χάκερ. Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.
Σύμφωνα με την ψεύτικη είδηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι ανέφερε ως στρατηγικό σύμμαχο το Ιράν, την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας». Oι δηλώσεις περιείχαν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου
Για τα γερμανικά ΜΜΕ, υπάρχει μία αλλαγή πλεύσης της εξωτερικής πλεύσης των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής κάτι που θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις με την Ρωσία. Πατώντας το πόδι του στο Ριάντ, ο Τραμπ διεμήνυσε στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Κι όλα αυτά την ώρα που η Ουάσινγκτον κάνει στροφή απέναντι στην Τεχεράνη σε σύγκριση με την πολιτική προσέγγισης του σιιτικού στοιχείου που ακολούθησε η κυβέρνηση Ομπάμα.Για την γερμανική εφημερίδα "Bild", τέλη Μαΐου η κυβέρνηση του Ριάντ έσπευσε να συγχαρεί δημοσίως τον Ιρανό ηγέτη Ροχανί για την επανεκλογή του ερεθίζοντας για μία ακόμη αφορά την κυβέρνηση του Ριάντ. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", ο διπλωματικός πόλεμος στον Κόλπο είναι η σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και του Κατάρ κάλεσαν τους γείτονές τους στον Κόλπο να διεξάγουν έναν ειλικρινή διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ένταση μεταξύ Ριάντ και Ντόχα κλιμακώθηκε στην παρούσα φάση, την ώρα που το Ιράν επικρίνει την ενισχυμένη συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ σε βάρος του.
Ο παράγοντας... «άδεια ράφια»
Η Σαουδική Αραβία αφήνει χωρίς τροφή τους Καταριανούς καθώς, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, το 80% των τροφίμων που εισάγει η Ντόχα προέρχεται από χώρες του Κόλπου, κυρίως το Ριάντ. Στο μεταξύ, εκατοντάδες φορτηγά έχουν εγκλωβιστεί με προμήθειες σε φαγητό την ώρα που φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν γίνει καπνός από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Ντόχα.Σε μία προσπάθεια να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού η κυβέρνηση της Ντόχα εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές τροφίμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, το κλείσιμο των συνόρων δεν θα επηρεάσει τη κανονικότητα της ζωής στη χώρα για τους πολίτες της, όμως οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ δείχνουν πως οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο...οι άνθρωποι γεμίζουν καροτσάκια με φαγητό και νερό» λέει ένας κάτοικος του Κατάρ στο πρακτορείο "Doha News".