Η γλώσσα που θα κατακτήσει τον κόσμο μέχρι το 2050 δεν είναι η αγγλική ούτε η μανδαρινική - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η γλώσσα που θα κατακτήσει τον κόσμο μέχρι το 2050 δεν είναι η αγγλική ούτε η μανδαρινική



Μια γλώσσα που όσοι μιλούν την ερωτεύονται, πρόκειται να διεκδικήσει τον τίτλο που της αξίζει, καθώς το 2050, αναμένεται να γίνει η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο. Αυτό τουλάχιστο αναφέρει μια μελέτη της επενδυτικής τράπεζας Natixis.

Σήμερα η εν λόγω γλώσσα βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των γλωσσών που μιλούνται περισσότερο, μετά τα κινέζικα, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα χίντι και τα αραβικά. Ωστόσο, αυτή η γλώσσα κερδίζει πολύ γρήγορα ομιλητές και όπως αναφέρει η έκθεση, 750 εκατομμύρια άνθρωποι θα τη μιλούν το 2050, από 220 εκατομμύρια σήμερα.

Οι Γάλλοι είναι πολύ υπερήφανοι, ειδικά όταν πρόκειται για τη μητρική τους γλώσσα. Αυτή η γλώσσα που τόσο αγαπήθηκε και υμνήθηκε από Παριζιάνους ποιητές μέχρι Ρώσους αριστοκράτες, πρόκειται να διεκδικήσει τον τίτλο που της αξίζει, καθώς το 2050, αναμένεται να γίνει η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο. Αυτό τουλάχιστο αναφέρει μια μελέτη της επενδυτικής τράπεζας Natixis.

Τα γαλλικά βρίσκονται σήμερα στην έκτη θέση μεταξύ των γλωσσών που μιλούνται περισσότερο, μετά τα κινέζικα, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα χίντι και τα αραβικά. Ωστόσο, η γλώσσα κερδίζει πολύ γρήγορα ομιλητές και όπως αναφέρει η έκθεση, 750 εκατομμύρια άνθρωποι θα μιλούν γαλλικά το 2050, από 220 εκατομμύρια σήμερα.

Και αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν; Τα Αγγλικά απολαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη παγκόσμια δημοτικότητα και τα κινέζικα είναι η γλώσσα του μέλλοντος, με δεδομένο τον πληθυσμό της Κίνας και την αυξανόμενη οικονομική δύναμη. Ομως τα γαλλικά; Η ερωτική αυτή γλώσσα έχει έναν δημογραφικό άσο στο μανίκι: τους γαλλόφωνους πληθυσμούς που αυξάνονται ταχύτερα από ό, τι αυτοί που μιλούν την αγγλική ή τη μανδαρινική.

Εκτός από τη Γαλλία και τις πιο γνωστές πρώην αποικίες, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία, η γλώσσα του Μολιέρου και του Μανέ μιλιέται σε 28 άλλα κράτη – τα οποία συμβαίνει να είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα του κόσμου. Στην Αφρική, η γαλλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα στα σχολεία των χωρών με ολοένα αυξανόμενα ποσοστά γονιμότητας όπως το Μάλι στο βορρά και η Γουινέα, το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην περιοχή της νοτίως της Σαχάρας.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και πολλές αγγλόφωνες χώρες είναι πιθανό να υποστούν μια σχετική μείωση του πληθυσμού η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ομιλητών αγγλικών, από 8% σε 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για τη μανδαρινική, αναμένεται πτώση από 10% σε 8%.

Ωστόσο οι γαλλόφιλοι δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμη Dom Perignon, αφού κάποιοι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι οι προβλέψεις είναι υπερβολικές.

Η μελέτη επισημαίνει όλους τους πολίτες των κρατών όπου η γαλλική είναι η επίσημη γλώσσα ως «ομιλητές γαλλικών», κάτι που δεν είναι απόλυτα αληθές. Χώρες όπως το Βέλγιο για παράδειγμα, έχουν περισσότερες από μία επίσημες γλώσσες και, σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, τα γαλλικά  χάνει έδαφος. Ακόμη και στην Αλγερία, μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού μπορεί να γράψει στα γαλλικά.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν γαλλικά εξακολουθεί να αυξάνεται και οι προβλέψεις είναι πράγματι εντυπωσιακές, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη η συνύπαρξη των γλωσσών, η οποία είναι η πραγματικότητα σε πολλές χώρες», λέει ο Alexandre Wolff από το Παρατηρητήριο της Γαλλικής Γλώσσας.