Υπεγράφη τελικά χθες Πέμπτη το απόγευμα, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Εφόσον η συμφωνία λάβει το πράσινο φως και από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου από τη Βουλή και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πιθανότατα τον Φεβρουάριο.
Της χθεσινής υπογραφής προηγήθηκε ένα θρίλερ με την εγγυητική επιστολή του επενδυτή από ρωσική τράπεζα που κρατικοποιήθηκε, το οποίο τελικά έλαβε τέλος με την προσκόμιση νέας.
Η κοινοπραξία του επενδυτή θα καταβάλει 231,926 εκατομμύρια ευρώ για το πακέτο των μετοχών ενώ δεσμεύεται συμβατικά και για επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων σε ορίζοντα επταετίας. Το επενδυτικό σχήμα που ονομάζεται South East Gateway Thessaloniki, συγκροτείται από τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Η Terminal Link ελέγχεται σε ποσοστό 51% από την CMA CGM η οποία ασκεί και το management και άλλο 41% ανήκει στην κρατική κινεζική China Merchants Ports.
Στην υπογραφή το Δημόσιο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, ενώ για τη South East Gateway Thessaloniki, ο επικεφαλής της, Σωτήρης Θεοφάνης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link, Μπορίς Βένζελ. Συνυπέγραψαν ως εγγυητές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Invest Equity Partners Αλεξάντερ φον Μέλενσιν και της Belterra, Αρθουρ Νταβίντιαν.
Τα έσοδα για το Δημόσιο από την εξεταζόμενη συμφωνία δεν περιορίζονται στο τίμημα για το 67% των μετοχών (231,96 εκατ.). Η συμφωνία προβλέπει αναπροσαρμογή του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στον ΟΛΘ από 2,0% σε 3,5% των ενοποιημένων εσόδων του λιμένα. Αυτονόητα, το Δημόσιο θα εξακολουθεί να εισπράττει φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και μερίσματα από τις μετοχές του ΟΛΘ που θα παραμείνουν στην κατοχή του. Με αυτόν τον τρόπο το ΙΟΒΕ εκτιμά πως κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2017-2026) τα δημοσιονομικά έσοδα από τη συμφωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ.
Στη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμάται πως η ιδιωτικοποίηση μπορεί να παράγει αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 1,6 δισ. ευρώ. Η αυξημένη δραστηριότητα στον λιμένα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να επιδράσει θετικά και στη δραστηριότητα συνδεδεμένων κλάδων, όπως είναι οι χερσαίες μεταφορές και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις μεταφορές (αποθήκευση φορτίων και εφοδιασμό πλοίων με καύσιμα). Επιπλέον, οι σχετιζόμενες με το λιμάνι επενδύσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 442 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των 180 εκατ. του επενδυτή. kathimerini.gr