Στις 12 Απριλίου τελειώνει το νερό σε μια μεγάλη πόλη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Στις 12 Απριλίου τελειώνει το νερό σε μια μεγάλη πόλη

Η πρόβλεψη πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει για το νερό, μπορεί να παραμένει στη σφαίρα του δυστοπικού σεναρίου. Ωστόσο, η έλλειψη νερού έχει ήδη προκαλέσει την πρώτη σοβαρή κρίση σε μία μητρόπολη του κόσμου.

Στο Κέιπ Τάουν την αποκαλούν «μέρα μηδέν». Η ημέρα που θα στερέψει το νερό και θα στεγνώσουν οι βρύσες στην νοτιοαφρικανική πόλη είχε τοποθετηθεί στα τέλη Απριλίου. Λίγες μέρες πριν, ωστόσο, οι τοπικές αρχές μετέφεραν την ημερομηνία από τις 22 στις 12 Απριλίου.





Dam levels are at 17,2% useable water. We are currently 108 million litres over our 500 million target. Due to a drop in the dam levels of 1,4%, has moved forward to 12 April 2018. To avoid Day Zero we have to work together. http://bit.ly/2CV4l2R 

Λόγω της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας στην περιοχή, το επίπεδο των υδάτων στα φράγματα έχει φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Ενδεικτική της επερχόμενης απειλής είναι η εικόνα από το μεγαλύτερο φράγμα της περιοχής.



Η λειψυδρία εξανάγκασε τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα και τους πολίτες να γίνουν δημιουργικοί, ευφάνταστοι αλλά, κυρίως, υπεύθυνοι στην κατανάλωση του νερού. Προς το παρόν, το όριο χρήσης νερού ανά άτομο είναι 100 λίτρα την ημέρα. Οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 90 δευτερόλεπτα για να κάνουν ένα ντους ενώ ανακυκλώνουν το νερό και το επαναχρησιμοποιούν – είτε για πλύσιμο χεριών, πιάτων, ρούχων, είτε για τη τουαλέτα, είτε για πότισμα.


«Τα άλουστα μαλλιά είναι πια δείγμα κοινωνικής ευθύνης», λέει στο CNN ένας από τους κατοίκους της πόλης. Οι άνθρωποι συρρέουν σε σούπερ μάρκετ για εμφιαλωμένα αλλά και σε φυσικές πηγές για να γεμίσουν ό,τι δοχείο έχουν στη διάθεσή τους. «Αγοράζουν οτιδήποτε μπορεί να αποθηκεύσει νερό», λέει ο Ρίτσαρντ Σταμπς, κάτοικος της πόλης: «Όμως, δεν υπάρχουν πια κουβάδες, μπιτόνια, δοχεία διαθέσιμα, οπότε αγοράζουν κάδους, βάζα, ακόμα και μεγάλα αποθηκευτικά κουτιά».


Πώς φτάσαμε ως εδώ


Το πώς μία παγκόσμια μητρόπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής και δημοφιλής τουριστικός προορισμός έφτασε σε αυτό το σημείο είναι αποτέλεσμα μίας αργόσυρτης κρίσης που επιδεινώθηκε από το συνδυασμό τριών παραγόντων. 


Από τη μιά, η χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε το Κέιπ Τάουν εδώ και έναν αιώνα, από την άλλη η ιλλιγιώδης αύξηση του πληθυσμού - που αυτή τη στιγμή φτάνει τα 4 εκατομμύρια - και, ασφαλώς, η ραγδαία κλιματική αλλαγή οδήγησαν το Κέιπ Τάουν στα όριά του.


«Είναι απίστευτο το ότι η πλειονότητα των ανθρώπων μοιάζει να μην ενδιαφέρεται και μας οδηγεί ολοταχώς στη ‘Μέρα Μηδέν’», γράφει ανακοίνωση της Δημαρχίας που ξεκαθαρίζει: «Δεν μπορούμε να ζητάμε πια από τους ανθρώπους να σταματήσουν να ξοδεύουν το νερό. Πρέπει να τους αναγκάσουμε».


Από 1η Φεβρουαρίου, το ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού θα μειωθεί στα 50 λίτρα ανά άτομο.


Πηγή: cnn