Οι εργασίες του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκινούν σήμερα στο Νταβός με τη συμμετοχή ορισμένων από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους του πλανήτη.
Αλλά για ποιο λόγο συγκεντρώνεται κάθε χρόνο η παγκόσμια ελίτ σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας, τι προσφέρει το Φόρουμ και τι δουλειά έχει εκεί ένας υπέρμαχος του προστατευτισμού και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», όπως ο Τραμπ;
Τι είναι το Νταβός
Όταν ίδρυσε το 1971 το Φόρουμ ο Γερμανός Κλάους Σβαμπ, οραματιζόταν μια μικρή διάσκεψη που θα έκανε γνωστές της αμερικανικές τεχνικές του μάνατζμεντ σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Έκτοτε, ωστόσο, το Φόρουμ μετεξελίχθηκε σε μια ετήσια συγκέντρωση περίπου 3.000 μελών της παγκόσμιας ελίτ από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της οικονομία, η επίσημη αποστολή της οποίας, όπως διατείνεται, είναι η βελτίωση της κατάστασης στον κόσμο.
Οι εργασίες του Φόρουμ διεξάγονται στο συνεδριακό κέντρο με ομιλίες, συζητήσεις και σεμινάρια, αλλά πολλά γίνονται στο περιθώριο στα πολυτελή ξενοδοχεία του φημισμένου θερέτρου, όπου λομπίστες, δημοσιογράφοι και γκουρού των δημοσίων σχέσεων πολιορκούν τους πολιτικούς, τους κεντρικούς τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες κτλ.
Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες – Τι δουλειά έχει εκεί ο Τραμπ
Κατ’ αρχάς στους περίπου 3.000 συμμετέχοντες συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς – μάλιστα φέτος θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση συνολικά 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Τζάστιν Τριντό από τον Καναδά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το Ισραήλ, ο Ναρέντρα Μόντι από την Ινδία κ.α.
Αν και οι πρόεδροι των ΗΠΑ αποφεύγουν τις εμφανίσεις στο Νταβός – ο τελευταίος ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 2000- φέτος αποφάσισε να παραστεί οΝτόναντ Τραμπ, δηλαδή ο άνθρωπος που κέρδισε τις εκλογές πολεμώντας την παγκοσμιοποίηση που εκπροσωπεί το Νταβός και που τρέφει τόσο λίγη εκτίμηση στις διεθνείς συνεργασίες. Πώς όμως γίνεται ένας λαϊκιστής πολιτικός που έβριζε τις φιλελεύθερες ελίτ να μεταβληθεί φέτος σε ατραξιόν της συγκεκριμένης διοργάνωσης;
Για τον πρόεδρο του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, «είναι απολύτως αναγκαίο να παραστεί ο πρόεδρος Τραμπ», αφού το ζητούμενο στο Νταβός είναι «το μέλλον της παγκόσμιας συνεργασίας» σε θέματα, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».
Ο Τραμπ, βέβαια, μάλλον για το πρεστίζ ενδιαφέρεται περισσότερο, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, αφού πέρυσι έκλεψε την παράσταση στο Φόρουμ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος -εκμεταλλευόμενος την απουσία αρχηγών μεγάλων δυτικών κρατών- εμφανίστηκε ως αμύντορας της φιλελεύθερης παγκόσμιας οικονομικής τάξης, στέλνοντας μηνύματα κατά του προστατευτισμού τρία 24ωρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Ακόμη κι αν ο Τραμπ μιλήσει στο φινάλε του Φόρουμ την Παρασκευή, αναμένεται να κυριαρχήσει σε αρκετές συζητήσεις, έστω κι αν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, όπως επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος θα προσπαθήσουν, όπως έχουν πει, να τον αποφύγουν.
Στο Φόρουμ δίνουν επίσης το παρόν οι κεφαλές οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ, καθώς και κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά και πολλοί από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, ενώ προσκαλούνται επίσης οι επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ, συνδικάτων καθώς και ακαδημαϊκοί ώστε να αμβλυνθεί η εντύπωση ότι το Νταβός είναι απλώς μια συνάθροιση πλουτοκρατών, που συζητούν μεταξύ τους.
Δεν λείπουν δε και διασημότητες από το χώρο του θεάματος για να δανείσουν λίγη από τη λάμψη τους στο Φόρουμ. Το 2016 ένας απ’ τους επίτιμους προσκεκλημένους ήταν ο Κέβιν Σπέισι.
Φέτος θα παραστούν ο Έλτον Τζον και η Κέιτ Μπλάνσετ.
Τι γίνεται στο Νταβός
Διεξάγονται συζητήσεις για ζητήματα όπως η καινοτομία, οι τεχνολογικές αλλαγές, η φτώχεια, οι ανισότητες, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου, η κοινωνική ευθύνη των κονσόρτσιουμ και των μεγάλων εταιρειών, το περιβάλλον. Φέτος το επίσημο θέμα της διοργάνωσης είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», αλλά εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών όπου θα συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα» όπως το συριακό, το θέμα της Κορέας, η κατάσταση σε Εγγύς Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.
Η πραγματικότητα είναι, ωστόσο, ότι πολλοί από τους Διευθύνοντες Συμβούλους των μεγάλων εταιρειών καταφθάνουν εκεί γιατί το Φόρουμ παρέχει μια χρυσή ευκαιρία για διασυνδέσεις σε ιδιωτικούς χώρους όχι μόνον στο συνεδριακό κέντρο, αλλά και στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα πάρτι που διοργανώνονται, χώρια που ορισμένοι νιώθουν ότι η παρουσία τους στο Νταβός υπογραμμίζει το status τους.
Πέραν όλων αυτών, το Φόρουμ στο Νταβός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες διεθνείς συνόδους κορυφής: δεν εκδίδονται ανακοινωθέντα τα οποία απαιτούν προηγούμενες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.
(Φωτογραφίες: ΑΡ)