Κατά 9% μειώθηκαν οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας το 2017, φθάνοντας σε αξία τα 6,24 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως μετέδωσε το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με τη δέσμευση του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων προς χώρες που δεν ανήκουν στη δυτική συμμαχία.
Η Γερμανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως. Όμως η πώληση όπλων παραμένει ευαίσθητο ζήτημα στο εσωτερικό, λόγω και της ιστορίας της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην ηγέτης του SPD, είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμοστεί πιο περιοριστική πολιτική στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ειδικά των ελαφρών όπλων.
Επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει ανατεθεί στο SPD, το ARD μετέδωσε ότι οι εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 9% από τα 6,88 δισ. ευρώ το 2016.
Ωστόσο οι πωλήσεις προς τις λεγόμενες τρίτες χώρες, κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. ή του NATO, αυξήθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ το 2017 από τα 3,7 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Την κοινοβουλευτική περίοδο από το 2014 ως το 2017, όταν συγκυβερνούσαν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι πωλήσεις όπλων συνολικά κατέγραψαν αύξηση 45% φθάνοντας σε ένα επίπεδο-ρεκόρ, στα 24,9 δισ. ευρώ, και ξεπερνώντας πολύ την προηγούμενη τετραετία, όταν συγκυβέρνησαν οι συντηρητικοί της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Η Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αρχίσουν επίσημα συνομιλίες για να σχηματίσουν εκ νέου τον «μεγάλο συνασπισμό» την Παρασκευή. Το θέμα των εξαγωγών όπλων αναμένεται να είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα θιγούν.
Στη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέρη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς τα κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Η δέσμευση αυτή μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κυρίως τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αγοραστή γερμανικών όπλων. Άλλα τρίτα κράτη που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γερμανικού οπλισμού είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία.
Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), που κατηγόρησε το SPD ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων.