Στο τραπέζι το «Gorna Makedonija» - Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για το ονοματολογικό σε Αθήνα και Σκόπια, με τη λογική της ταχείας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων να υιοθετείται και από τις δύο πλευρές. Ο Μάθιου Νίμιτς έφθασε χθες στη γείτονα χώρα και σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" εκτίμησε ότι οι συναντήσεις στην Αθήνα ήταν θετικές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι επαφές του στα Σκόπια θα είναι εξίσου καλές.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν βρίσκεται εκεί με άδεια χέρια. Διαθέτει την αρχική μορφή του συμφώνου- τα βασικά σημεία του δηλαδή- που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ και θα είναι επίσημα έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτό είναι που θα πρωταγωνιστήσει και στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντησή του Νίμιτς με τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον Αλί Αχμέτι του DUI, του βασικού αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, μάλιστα, επιχείρησε μέσω δηλώσεων να απενοχοποιήσει το δημοψήφισμα, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο, αφενός δεν είναι εμπόδιο, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει «μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα».
Παρ’ ότι οι φήμες θέλουν την ελληνική πλευρά να προωθεί το Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία), διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι στο τραπέζι παραμένουν και τα αρχικά ονόματα που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς, αν και κάποια από αυτά τα ονόματα έχουν απορριφθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά. Μετά και τις σημερινές επαφές του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, αναμένεται η επιστροφή του στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει, άλλωστε, και δεύτερος γύρος ενδοκυβερνητικών διεργασιών. Αναμένεται, μάλιστα, αυτή τη φορά και η εμπλοκή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόοδο των συζητήσεων. Το επόμενο και κρισιμότερο βήμα, άλλωστε, είναι η παράδοση του συμφώνου από το Νίκο Κοτζιά μέσα στον Φεβρουάριο.
Όλα αυτά τη στιγμή που το κυριακάτικο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στην τελική ευθεία του με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για ένα δυσθεώρητο νούμερο συμμετοχής. Παρούσα στο συλλαλητήριο της Κυριακής θα είναι και η Εκκλησία, με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ θα αναγνωσθεί και το ανακοινωθέν που είχε εκδώσει η ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα. Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ανακοίνωσε πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο «διά του αντιπροέδρου της ΔΙΣ, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου». Από την άλλη, μετά από ένα 24ωρο νηνεμίας, φαίνεται να πυκνώνουν ξανά οι παρεμβάσεις στελεχών των ΑΝΕΛ στο δημόσιο διάλογο. Κάποιοι, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα υπουργεία τους. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτό.