Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
«Όσον αφορά την όποια αλληλεπίδραση με τη βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία, δεν έχω ζητήσει συνάντηση, αλλά θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο Πενς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Αλάσκα, καθ′ οδόν προς την Ιαπωνία, όπου θα αρχίσει μια περιοδεία στην Ασία.
Μολονότι ο Πενς επέμεινε ότι δεν θα αναλάβει εκείνος πρωτοβουλία για συνομιλίες, άφησε ανοικτή την πόρτα όσον αφορά ενδεχόμενες επαφές. «Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ λέει ότι πιστεύει πάντα στις συνομιλίες. Δεν έχω ζητήσει συναντήσεις. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει», επανέλαβε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.
Ο Πενς απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ρεξ Τίλερσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Περού. «Όσον αφορά το ταξίδι του αντιπροέδρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το εάν θα υπάρξει ή όχι οποιαδήποτε συνάντηση με (αξιωματούχους από) τη Βόρεια Κορέα, νομίζω ότι απλά θα το δούμε», είπε ο Τίλερσον.
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις αυτές, η Ουάσινγκτον στέλνει «ένα μήνυμα», το οποίο είναι πως «όλα είναι δυνατά».
Ο Πενς, που θα κάνει μια νέα ασιατική περιοδεία πριν παραστεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν την Παρασκευή, επισήμανε πάντως πως η αμερικανική θέση παραμένει απαράλλακτη: «Η Βόρεια Κορέα πρέπει, μια για πάντα, να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τη φιλοδοξία της να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ υποβάθμισε εξάλλου τη βαρύτητα μιας ενδεχόμενης συνάντησης. «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος ήταν σαφής (...). Δεν πάει στη Νότια Κορέα για να διαπραγματευτεί. Πάει για σταθεί στο πλευρό των συμμάχων μας».
Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται ενώ η Νότια και η Βόρεια Κορέα παραμέρισαν, προσωρινά τουλάχιστον, την εχθρότητά τους κι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει μεγάλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών αθλητών της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέλιξη στην οποία ορισμένοι βλέπουν μια ευκαιρία να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια για μια διευθέτηση με διπλωματικά μέσα της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.