Θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη χαρακτήρισε την παρέμβαση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για την υπόθεση Novartis ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας.
Η δήλωση της Βασιλικής Θάνου περιέχει απειλή προς τους δικαστές, τονίζει ο γ.γ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, χαρακτηρίζοντας ακόμη την παρέμβασή της θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη.
Μιλώντας στον Γιάννη Πρετεντέρη και τον ΘΕΜΑ FM, ο κ. Σαλάτας είπε χαρακτηριτικά ότι η δήλωση της κυρίας Θάνου περιέχει απειλή «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη».
«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι επιχειρείται πραξικόπημα.
Εξήγησε ότι «αν αδρανήσει η διοίκηση (σ.σ.: για μια πολύ σοβαρή υπόθεση), μπορούν 20 δικαστές του Εφετείου με τις ανάλογες υπογραφές να κινήσουν διαδικασία σύγκλησης της ολομέλειας του Εφετείου. Είναι πραξικόπημα αυτό; Πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης από αυτό; Γιατί τα γράφουν αυτά;».
Διαβέβαιωσε, δε, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφέτες που τυχόν επιλεγούν μετά από μια τέτοια διαδικασία θα είναι οι καλύτεροι και οι πιο αμερόληπτοι».
«Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό, ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημά μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς», τόνισε ο κ. Σαλάτας.
Εκτίμησε, επίσης, ότι ο αγώνας που δίνει η κυρία Θάνου είναι για να μείνει ο φάκελος Novartis στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Έκλεισε, δε, την τοποθέτησή του σημειώνοντας με νόημα: «Η κυρία Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Δεν μπορεί να εκβιάζει τους δικαστές».
Πυρά εναντίον Βασιλικής Θάνου και από τον εκπρόσωπο
Αιχμές κατά της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, άφησε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
Με αφορμή την παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται πολιτική εκμετάλλευση και ταυτόχρονα μπαίνει στη μέση η Δικαιοσύνη για να ενισχύσει κάποιους ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης παράταξης.
Προχθές η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Θάνου έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων του Εφετείου να ζητήσουν τον ορισμό Eφέτη ανακριτή για την υπόθεση, είναι μη νόμιμη. Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη δήλωση είναι ένα θεσμικό ατόπημα γιατί η κ. Θάνου, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την εκτελεστική εξουσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα για το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδια η Ολομέλεια του Εφετείου".
Προφανώς και δεν έχει δικαίωμα με τη σημερινή της ιδιότητα γιατί δεν είναι μια πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου που δεν έχει καμία άλλη ιδιότητα που μίλησε. Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι αξιοποιούμε τη γνώση και την εμπειρία της. Όμως έχει συγκεκριμένη ιδιότητα, είναι προϊσταμένη του γραφείου του Πρωθυπουργού άρα εντάσσεται στην εκτελεστική εξουσία γενικότερα» πρόσθεσε.
«Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, βουλευτές και ευρωβουλευτές που θεωρούν ότι αυτό γίνεται για τη συγκάλυψη. Εδώ μιλάμε για τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Όχι μόνο δεν γίνεται για συγκάλυψη αλλά για να χυθεί άπλετο φως και να γίνει πιο ολοκληρωμένη δουλειά από έμπειρο δικαστή . Πώς λοιπόν συνδέουμε μια τέτοια διαδικασία με προσπάθεια συγκάλυψης; Αυτό είναι το πιο τραγικό όλων», είπε ακόμη ο κ. Σεβαστίδης.
Παράλληλα, σημείωσε πως η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και στοχοποίησης συναδέλφων του δεν γίνεται από μια πλευρά, αλλά από όλες τις πλευρές, και αναφέρθηκε στους προστατευόμενους μάρτυρες που υπάρχουν στην υπόθεση της Novartis.
«Αυτό που ακούγεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντιθεσμικά, αφού έφυγε η δικογραφία, χαρακτήρισε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι ανακριβές, είναι λάθος. Νομιμότατα διενήργησε, είχε δικαίωμα ακόμη και αν εκδιδόταν απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το πρόσωπο ως δημοσίου συμφέροντος ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί ο ίδιος για τα στοιχεία που έδωσε σε κάποιο στοιχεία που έδωσε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως είναι προφανές ότι καταρρίπτεται το πολιτικό επιχείρημα ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει νομιμοποίηση.
«Εφόσον η κ. Τουλουπάκη εξέδωσε διάταξη που τους χαρακτήριζε προστατευόμενους μάρτυρες, η κατάθεσή τους είναι εγκυρότατη και δεν χρειαζόταν καν να χαρακτηριστούν ως μάρτυρες ως δημοσίου συμφέροντος και η έγκριση από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να γίνει οποτεδήποτε και μετά από έναν χρόνο αφού έκλεινε η υπόθεση της Novartis. Με ανακρίβειες δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση μιας Δικαιοσύνης που λειτουργεί χωρίς κανόνες, με κουκουλοφόρους μάρτυρες κλπ…», τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, ενώ σημείωσε πως «οι μάρτυρες από μόνοι τους δεν μπορούν να οδηγήσουν στην καταδίκη κανένα πρόσωπο αν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να ενισχύουν τις καταθέσεις».
Εκτός, διευκρίνισε, «αν στο ακροατήριο αποκαλύψει την ταυτότητά του. Εκεί αρκεί».
"Σε όσα βγαίνουν προς τα έξω υπάρχει μια ανακρίβεια, μια σκοπιμότητα προς πολιτική εκμετάλλευση και εμπλέκεται κακώς η Δικαιοσύνη σε πολιτικά παιχνίδια που δεν την αφορούν" κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. iefimerida.gr