Τη συνδρομή της Ε.Ε., μέσα από την ενεργοποίηση της «ρήτρας κοινής άμυνας», προσανατολίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ζητήσει η κυβέρνηση, έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η ρήτρα αυτή, την ενεργοποίηση της οποίας είχε ζητήσει και η Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, ορίζει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν ρητή υποχρέωση να παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, σε μια συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.
Η κυβερνητική ηγεσία προκρίνει ως βασική επιδίωξη να εξασφαλίσει ότι ο διεθνής παράγων δεν θα μείνει παρατηρητής έναντι όσων λαμβάνουν χώρα σε Aιγαίο και Κύπρο, αλλά θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση συνετισμού της γείτονος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης. Υπό το πρίσμα αυτό, από το Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κατ’ αρχήν αντίδραση των Βρυξελλών, που έσπευσαν να τοποθετηθούν με σαφήνεια έναντι της Αγκυρας, εγκαλώντας την για το σοβαρό περιστατικό στα Ιμια, προχθές, αλλά και για τη στάση που έχει υιοθετήσει αντιδρώντας στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Βεβαίως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι παραμένει σε υψηλό βαθμό η εγρήγορση και παρακολουθούνται στενά όλες οι εξελίξεις, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως δεδομένη η εκτόνωση της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα επενδύει και στη στάση των νατοϊκών συμμάχων, φροντίζοντας να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η τουρκική συμπεριφορά απάδει από εκείνης της συμμάχου χώρας προς άλλη σύμμαχο. Ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος είχε, χθες, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την ευκαιρία να ενημερώσει τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα και καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία ακολουθεί τακτική κλιμάκωσης των προκλήσεων. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, έθεσε στη διάθεση των συνομιλητών και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, όπως είπε, «καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό». Αναφέρθηκε σε «προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μια συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μια χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι μια συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ε.Ε.».
Η κυβερνητική ηγεσία, ως ένδειξη μιας κατ’ αρχήν διάθεσης από την πλευρά της Αγκυρας να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης, αξιολογεί τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δεν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία, αλλά αναφέρθηκε σε «πεδία διαμάχης». Βεβαίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδωσε την αφετηρία όσων συνέβησαν σε παραβιάσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (ρ/σ ΕΡΤ) ότι «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία –την οποία, όμως, φυσικά δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί– θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της Ε.Ε., και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών». Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η Τουρκία «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια αρκετά δύσκολη θέση, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς» και πρόσθεσε ότι η γείτων «έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και αυτό συμβάλλει καθοριστικά σε μια νευρικότητα και σε μια τάση της Τουρκίας να αυξάνει τις προκλήσεις».
Καταδίκη από Γιούνκερ
Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα εξέπεμψαν χθες οι Βρυξέλλες, διά στόματος, αυτή τη φορά, του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τάσσομαι αυστηρά κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας», σχολίασε ο κ. Γιούνκερ, αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα στα Ιμια. Η δήλωσή του ήρθε να προστεθεί σε εκείνες άλλων αξιωματούχων των Βρυξελλών, που από την πρώτη στιγμή κάλεσαν την Αγκυρα να απόσχει από ανάλογες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το κλίμα ήταν η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργ. Σχοινά. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μέσω Τwitter, κάλεσε τη γείτονα «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή». kathimerini.gr