Σε… «Κολοσσαίο» μετατρέπει την πολιτική ζωή η κυβέρνηση ενώ ο Νίκος Βούτσης «πλασάρει» και το σενάριο της παραγραφής - Στις 11 η ομιλία Τσίπρα - Κλιμακώνουν την αντίδρασή τους η αντιπολίτευση και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι
Με την πολιτική ζωή να χορεύει ζαλισμένη στους ρυθμούς της υπόθεσης Novartis, την κοινή γνώμη να παρακολουθεί σαστισμένη και τα ερωτηματικά να πληθαίνουν, κυρίως λόγω της νομικά αδύναμης δικογραφίας, που έφτασε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και εμπλέκει βασισμένη σε ανώνυμους και υπό προστασία μάρτυρες, δέκα κορυφαίους πολιτικούς για χρηματισμό, κυβέρνηση και κόμματα παίρνουν από σήμερα θέσεις για μία ολοκληρωτική πολιτική αναμέτρηση μέχρις εσχάτων.Από τη μία η κυβέρνηση στη βασική της γραμμή επιμένει ότι πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και «υπόσχεται» συνταρακτικές αποκαλύψεις από την έρευνα, που ουσιαστικά ξεκινάει τώρα.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται μοιάζει βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές περιόδους πολιτικών συγκρούσεων με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες συνέπειες: Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και μετατροπή της σε άγρια αρένα, ένα σύγχρονο «Κολοσσαίο», όπου θα επικρατήσει ο νόμος «ο θάνατός σου, η ζωή μου», με πολιτικούς όρους βέβαια.
Η κυβέρνηση δείχνει να αναλαμβάνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, υιοθετώντας και αναδεικνύοντας ως πολιτικό επιχείρημα, κάθε εικασία, αυθαίρετη εκτίμηση και αστήρικτο ισχυρισμό που διατυπώνεται από τρεις ανώνυμους μάρτυρες σε μία δικογραφία, που μοιάζει περισσότερο με ανθολόγιο διηγήσεων, παρά με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων περί χρηματισμού.
Το Μέγαρο Μαξίμου ταυτίζεται πλέον και επενδύει τόσο πολύ στην υπόθεση αυτή, που φαίνεται να κινείται σε μία πολιτική λογική «όλα ή τίποτα»: Εάν η πορεία της υπόθεσης και η έρευνα δικαιώσουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί διεφθαρμένου και μιζαδόρικου παλαιού πολιτικού συστήματος τότε προσδοκά τεράστια πολιτικά οφέλη, ακόμη και εκλογική νίκη στην επόμενη αναμέτρηση. Εάν όμως το όλο θέμα καταλήξει σε δικαστικό και πολιτικό φιάσκο με αναπόδεικτες κατηγορίες, τότε θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως η πολιτική δύναμη που επεδίωξε με άνομα μέσα να διασύρει τους πολιτικούς αντιπάλους της και θα γίνει βορρά στις διαθέσεις της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης.
Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει στις 11 το πρωί για να εγκρίνει την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τη στήριξη όλων των βουλευτών του κόμματος, μετά τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που διατύπωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα.
Με την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής συμφωνεί και η αντιπολίτευση, ωστόσο το ερώτημα εάν τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν παραγραφεί παραμένει.
Βούτσης για παραγραφή: Υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αλλά δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία στη συγκεκριμένη δικογραφία. Για το αδίκημα της δωροληψίας σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι πιθανόν η προανακριτική να ασχοληθεί επί μακρόν επ’ αυτού.Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους – αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
Ο κ. Βούτσης ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτική θα γίνει την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Πάντως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό των επόμενων συνεδριάσεων θα συνέλθει σήμερα στις 4 το απόγευμα.
Εκλογικοί σχεδιασμοί
Η υπόθεση Novartis και οι κυβερνητικοί χειρισμοί επανέφεραν στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια, καθώς πολλές πλευρές εκτίμησαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που προκαλείται και να στήσει σύντομα κάλπες – ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο – συ συνδυασμό πιθανόν και με αδιέξοδα στα μέτωπα της οικονομίας και του Σκοπιανού.Ωστόσο από την κυβέρνηση διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε διάθεση για αλλαγή του πολιτικού σχεδιασμού της και επίσπευση των εκλογών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η δικαιοσύνη στείλει τη δικογραφία στη Βουλή και ενώ το Μαξίμου γνώριζε προφανώς την πορεία της υπόθεσης, εκτιμήθηκε ότι το ενδεδειγμένο χρονικό σημείο να ανοίξει πολιτικά η υπόθεση είναι αυτή την περίοδο, που απέχουμε αρκετά από τις εκλογές. Απορρίφθηκε έτσι η ανάλυση που έλεγε ότι είναι καλύτερα να «σκάσει» το θέμα πιο κοντά στις κάλπες, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο έντονη η αίσθηση περί πολιτικών διώξεων, με αποτέλεσμα να μην είναι πειστική η κυβερνητική ρητορική περί σκανδάλου.
Με δεδομένο πάντως ότι η διερεύνηση της υπόθεσης, είτε από τη Βουλή, είτε, πολύ περισσότερο, από τη Δικαιοσύνη θα κρατήσει πολλούς μήνες, είναι σαφής η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να πάει στις εκλογές με σημαία περί «κάθαρσης του διεφθαρμένου παλαιού συστήματος», σε αντίστιξη με το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Όσο μάλιστα αποδυναμώνεται το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, τόσο το διακύβευμα της «κάθαρσης» θα προβάλλεται πιο έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ.